1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Incasseren van relatief lage geldbedragen: hoe pakt u dat juridisch goed aan?

Juridisch - Artikelen

Bijna elke ondernemer krijgt ermee te maken:  onbetaald gebleven facturen.  Innen van een factuur via de rechter kost u relatief veel geld. Denk aan proceskosten en advocaatkosten. Als u wint, krijgt u niet alles terug. Zo kan het innen van een factuur u meer kosten dan het te ontvangen geld van de factuur. Wat is wijsheid?

Het probleem
Gaat het om een groot bedrag (zeg vanaf ongeveer € 500,-), dan kan het nog wel lonend zijn om een advocaat in de arm te nemen. Dan haalt u de proceskosten en advocaatkosten er wel uit. Bij een lager bedrag ligt dat anders.

De meeste bedrijven proberen eerst zelf een factuur met een relatief laag bedrag te innen. Daarna overwegen ze het inhuren van een deurwaarder of incassobureau. Probleem: Wegen de kosten wel op tegen de baten?

De oplossing
Het inhuren van een incassobureau zal u juridisch gezien niet veel helpen. Immers, een incassobureau kan juridisch hetzelfde als u kunt. Ze nemen u alleen het werk van aanmanen uit handen. Het inschakelen van een advocaat met een uurtarief van rond de € 200,- is voor kleinere facturen te duur.

Blijft over: de deurwaarder die juridisch gezien veel meer kan dan u wellicht zou denken. Een andere mogelijkheid is het inhuren van een bepaald soort advocaat die zich heeft toegelegd op een combinatie van incasso en de gang naar de rechter: de incasso advocaat. Voor u als ondernemer is het van belang dat u weet hoe u dit als crediteur moet aanpakken en bij wie u voor welke juridische actie richting de rechter terecht kunt. Hoe komt u aan een goede incassoadvocaat? En wat moet u afspreken met een incassodeurwaarder als u besluit om met een deurwaarder in zee te gaan? Voor het antwoord op deze vragen en vele andere juridische adviezen en praktijktips kunt u zich aanmelden als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen.

Incassobureau
U kunt uw vordering ook via een incassobureau indienen.

Internationale vorderingen innen?
En heeft u internationale vorderingen van bedrijven in het buitenland die u maar niet betalen? Daarvoor geldt dat het juridisch gezien makkelijker is om tot vordering over te gaan dan u denkt. In de Juridische Portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO) wordt u uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Meer informatie?
Meld u zich aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO). Voor een bedrag van iets meer dan tien euro per maand (excl. BTW) kunt u dagelijks gebruik maken van de juridische adviezen, tools, voorbeeldmodellen en de gratis Juridische Vragenservice.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
incasseren van relatief lage geldbedragen: hoe pakt u dat juridisch goed aan?
retentierecht: meer juridische zekerheid bij wanbetalers met retentierecht

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...