1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Retentierecht: Meer juridische Zekerheid bij Wanbetalers met Retentierecht

Juridisch - Artikelen

Retentierecht is kort juridische gezegd de bevoegdheid van een schuldeiser om de nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak aan zijn schuldenaar op te schorten, totdat zijn vordering wordt voldaan. Met andere woorden: het te leveren nog even achterhouden tot dat daadwerkelijk is betaald. Voor u als ondernemer die geen onnodige risico's wilt lopen, is retentierecht een belangrijk wapen in uw strijd tegen de risico's van het zakendoen. 

Wat zegt de wet over retentierecht?
De wet bepaalt in welke gevallen het retentierecht mag worden uitgeoefend. Dit volgt uit artikel 3:290 van het Burgerlijk Wetboek. Het retentierecht werkt ook tegen derden die een recht op de zaak hebben. Ook derden zullen moeten dulden dat er geen afgifte van de zaak plaatsvindt, zolang de vorderingen van de schuldeiser niet zijn voldaan.

Voorbeeld van het uitoefenen van retentierecht
Na de oplevering van een gebouw of verbouwing staat de aannemer op achterstand indien hij nog geld van zijn opdrachtgever tegoed heeft en hij geen retentierecht heeft uitgeoefend. Stel: de aannemer heeft al zijn werkzaamheden uitgevoerd, het werk opgeleverd en dus aan al zijn verplichtingen voldaan. De opdrachtgever moet dan zijn verplichting tot betaling nog nakomen.




Risico van wanbetaling
Er is voor de aannemer in zo’n geval een groot risico dat hij zijn rekeningen na de oplevering niet betaald krijgt, omdat de opdrachtgever niet wil of niet kan betalen. In het ergste geval gaat de opdrachtgever na de oplevering failliet. En kan de aannemer met grote kans fluiten naar zijn geld.

Het gebruik maken van de bevoegdheid tot het uitoefenen van het retentierecht kan uitkomst bieden en geeft de aannemer bescherming. Bijvoorbeeld via het afsluiten van een bouwwerk of bouwterrein, zodat de wanbetaler eerder zal gaan betalen.

Risico's bij het uitoefenen van het retentierecht
Het uitoefenen van het retentierecht kan zorgen voor grote risico's voor degene die het retentierecht uitoefent. Bijvoorbeeld een festival die niet kan doorgaan omdat het podium wordt achtergehouden, een bedrijf dat zijn personeel naar huis moet sturen omdat het geen gebruik kan maken van het nieuwe kantoor. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Bedenk dat in bepaalde gevallen de schade vanwege retentierecht zeer hoog kan oplopen en leiden tot enorme financiële stroppen. Dergelijke risico’s moeten u beoordelen voordat u het retentierecht uitgeoefent.

Meer informatie over het retentierecht?
Wilt u als ondernemer meer weten over het retentierecht? Bijvoorbeeld wanneer het retentierecht mag worden uitgeoefend en welke maatregelen  daarvoor moeten worden genomen en welke formele vereisten er gelden? 

Meld u zich aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO). Voor een bedrag van iets meer dan tien euro per maand (excl. BTW) kunt u dagelijks gebruik maken van de juridische adviezen, tools, voorbeeldmodellen en de gratis Juridische Vragenservice.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
incasseren van relatief lage geldbedragen: hoe pakt u dat juridisch goed aan?
retentierecht: meer juridische zekerheid bij wanbetalers met retentierecht

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...