1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Reorganisatie: Let op juridische aspecten van een Reorganisatie

Juridisch - Artikelen

Vanwege de economische crisis zullen veel bedrijven niet op volle sterkte kunnen doorgaan. Een reorganisatie is dan aan de orde waarbij een deel van het bedrijf wordt afgestoten of in een afgeslankte vorm doorgaat. Behalve een recessie kunnen ook marktomstandigheden, mismanagement of een verkeerde strategische keuze leiden tot de noodzaak van een reorganisatie.

Wat komt zoal kijken bij een reorganisatie?
Bij een reorganisatie hoeft het niet altijd direct te gaan om een dwongen personeelskrimp. Bij een reorganisatie gaat het wel meestal om maatregelen van organisatorische en financiële aard die moeten zorgen voor een gezonde basis voor verdere exploitatie van de onderneming. De maatregelen bij een reorganisatie zullen veelal gericht zijn op kostenbesparing en rendementsverbetering.

Juridische check Reorganisatie
Bij een reorganisatie is meestal relatief veel aandacht nodig voor juridische aspecten. Denk aan zaken als het heronderhandelen van (aflopende) contractsvoorwaarden voor duurcontracten. Een bedrijf heeft vaak langlopende financieringscontracten, huurcontracten, overeenkomsten met een pensioenverzekeraar en meerjarencontracten met een Arbodienst. Het loont vaak om dergelijke contracten goed te beoordelen op mogelijkheden voor kostenvermindering en/of gunstige voorwaarden te realiseren.




Personele reorganisatie

In het verlengde hiervan ligt de personele herstructurering, waarbij naast een reguliere personeelsinkrimping ook het uitbesteden van bepaalde werkzaamheden kunnen zorgen voor kostenvermindering (outsourcing). Kijk in dat geval goed naar de consequenties voor uw huidige organisatiestructuur. Niet alle organisatieonderdelen kunnen zomaar worden afgestoten. Bij een personele herstructurering gaat het niet alleen om kostenvermindering van personeelskosten maar ook om het maken van een kwaliteitsslag. Centrale vraag bij een reorganisatie: Hoe kunnen we ons werk beter doen en met minder mensen?

Portal Juridisch Veilig Ondernemen
Wilt u bij uw reorganisatie gebruik maken van de vele juridische tools die ontwikkeld zijn voor een reorganisatie? Meld u dan aan voor de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO). Dat is een digitale plaats waar u tevens voor al uw juridische vragen terecht kunt voor beknopte informatie en antwoorden. Maar ook voor het gebruik van Checklists, Stappenplannen, Quickscans, en vele Juridische Modellen. Ook handig als u adviseur bent voor bedrijven in het MKB.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden
 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
reorganisatie: let op juridische aspecten van een reorganisatie

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...