1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Kostenmaatschap: Samenwerken via Kostenmaatschap kent zowel voordelen als nadelen

De rechtsvorm 'kostenmaatschap' wordt vaak gehanteerd om gemeenschappelijke kosten onderling te verdelen.  Onder maatschap wordt verstaan ‘een overeenkomst waarbij twee of meer personen zich verbinden om iets in gemeenschap te brengen, met het oogmerk om het daaruit ontstane voordeel met elkaar te delen’.

Kostenmaatschap: niet maatschap volgens de definitie
Wanneer partijen de maatschap uitsluitend gebruiken voor het verdelen van gemaakte kosten, wordt niet aan de definitie voldaan. Van een oogmerk om het ontstane voordeel uit de gemeenschap te verdelen is dan namelijk geen sprake. De maatschap wordt in dat geval oneigenlijk gebruikt. Dat verhindert niet dat de (verwarrende) term ‘kostenmaatschap’ in de praktijk nog wel eens voorkomt.

In het kort: waar draait het om in een kostenmaatschap
Als het gaat om een 'kostenmaatschap', wordt daarmee aangegeven op welke manier partners met elkaar samenwerken. Het gaat bij een kostenmaatschap om een samenwerkingsvorm waarbij partners afspraken maken over het delen van de kosten. Bijvoorbeeld de kosten van verzekeringen, de huur van een kantoorpand en marketingkosten. Bij een kostenmaatschap worden afspraken gemaakt over onder meer de besluitvorming, het verdelen van baten en lasten en het toe- en uittreden van maten, of vennoten. 

Kostenmaatschap en het nut ervan
Bij een kostenmaatschap behoudt iedere  partner zijn eigen klanten. Bij een kostenmaatschap treedt u wel onder één naam naar buiten. Op deze manier komt een kostenmaatschap als een compleet bedrijf over. Een kostenmaatschap is vooral handig voor het binnenhalen van grotere opdrachten.

Nadelen van een kostenmaatschap
Een kostenmaatschap heeft helaas ook een aantal nadelen. Als een van de partners van de kostenmaatschap ervoor zorgt dat het helemaal fout gaat met de kostenmaatschap, dan hebben de overige partners van zo’n kostenmaatschap daar natuurlijk last van. En binnen een kostenmaatschap is iedere partner hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die andere partners uit naam van de maatschap aangaan.

Portal Financieel Sterk Ondernemen
Wilt u meer weten over een kostenmaatschap en gebruik maken van een Modelcontract voor het oprichten van een kostenmaatschap, meld u dan aan als gebruiker van de portal Financieel Sterk Ondernemen. U krijgt dan de beschikking over honderden handige financiële rekenmodellen, stappenplannen en checklists, allemaal bedoeld voor de MKB-ondernemer en zijn adviseur. Als nieuwe gebruiker krijgt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers.

Meld u vandaag nog aan, klik hier

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
kosten rechtsbijstand bij ontslag voor uw werknemer niet aftrekbaar
kosten vergoeding voor uw werknemer: hoe zit dat eigenlijk?
bedrijfskosten: welke bedrijfskosten zijn fiscaal aftrekbaar?
kosten praktijkruimte opvoeren als bedrijfskosten?
stallingskosten auto van de zaak
fiscaal vriendelijk schenken rond de feestdagen
vergoeding verhuiskosten werknemer? fiscale regels verhuiskosten
kostenmaatschap: samenwerken via kostenmaatschap kent zowel voordelen als nadelen
afschrijving - wat moet u weten over afschrijving

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...