1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

BTW en Kostenmaatschap: Let bij kostenmaatschap op de BTW!

Bij de rechtsvorm 'kostenmaatschap' gaat het vaak om gemeenschappelijke kosten onderling te verdelen. Het risico van btw-heffing blijft echter bestaan.


Waar gaat het bij een kostenmaatschap om?
Bij een kostenmaatschap is van een oogmerk om het ontstane voordeel uit de gemeenschap te verdelen geen sprake. De maatschap wordt in dat geval oneigenlijk gebruikt. Voor de btw bestaat een kostenmaatschap daarom niet.


Kostenmaatschap en BTW
De kostenmaatschap kan als zelfstandige entiteit naar buiten toe optreden, bijvoorbeeld richting werknemers of leveranciers. Bij een kostenmaatschap is echter geen sprake van het  tegen vergoeding verrichten van prestaties. De maten in de kostenmaatschap zijn immers niet gericht op het behalen van gezamenlijke opbrengst. Voor de btw betekent dit dat er bij een kostenmaatschap in beginsel geen sprake is van een onderneming.

Wel of niet BTW-heffing bij kostenmaatschap
Bij de beoordeling of er sprake is van btw-heffing, zijn de feiten en omstandigheden bepalend. Wanneer de partijen die in een kostenmaatschap samenwerken geen (volledig) recht op aftrek van voorbelasting hebben, dan kan de btw die in rekening wordt gebracht niet worden afgetrokken.

Het risico van de kosten moeten de partijen aangaan volgens een van te voren afgesproken wijze van verdeling. Als hieraan is voldaan, blijft het omslaan van de kosten over de partijen buiten het bereik van btw-heffing. Dit is met name voordelig als kosten worden verdeeld tussen ondernemers die vrijgestelde prestaties verrichten.

Portal Financieel Sterk Ondernemen
Wilt u meer weten over een kostenmaatschap en gebruik maken van een Modelcontract voor het oprichten van een kostenmaatschap, meld u dan aan als gebruiker van de portal Financieel Sterk Ondernemen. U krijgt dan de beschikking over honderden handige financiële rekenmodellen, stappenplannen en checklists, allemaal bedoeld voor de MKB-ondernemer en zijn adviseur. Als nieuwe gebruiker krijgt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
btw & ondernemers: de belangrijkste zaken rond btw op een rij
btw en korting op uw producten: hoe verwerkt u de btw?
btw afdragen: zorg voor tijdelijke afdracht btw
btw en ondernemen: regeling btw kleine ondernemers
btw terugvragen bij onbetaalde rekeningen
margeregeling en uw bedrijfsauto: voorkom dubbele btw
verzendkosten en btw: hoe zit dat?
hoe vraagt u de btw terug van niet betaalde facturen?
tips over btw en uw factuur
let op herziening btw: btw herziening vanwege overgang belaste naar vrijgestelde activiteiten

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...