1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Betalingsregeling: Tref bij betalingsproblemen met uw debiteur een betalingsregeling!

Als uw debiteur na het verstrijken van de betalingstermijn uw factuur niet heeft voldaan, kunt u uw debiteur aanbieden een betalingsregeling te treffen. Bij een betalingsregeling betaalt de debiteur uw factuur in termijnen. De afspraken die u hierover maakt moeten vanzelfsprekend goed worden vastgelegd.

Betalingsregeling en risico's
Het treffen van een betalingsregeling is niet zonder risico’s. Want u ziet bij een betalingsregeling in eerste instantie af van het geld waarop u recht heeft. Het risico van de te late betalingen blijft bij u liggen, totdat u uw geld heeft ontvangen. Vraagt u zich daarom allereerst af waarom uw debiteur een betalingsregeling met u wil treffen.

- Heeft uw debiteur liquiditeitsproblemen?  Zo ja, waardoor komt dit dan?
- Heeft een derde al beslag gelegd?
- Ligt het faillissement van uw debiteur in de lijn der verwachting?
- Wordt uw debiteur soms zelf niet betaald? Zo ja, hoe komt dat dan?



De praktijk van een betalingsregeling
Uit de praktijk blijkt dat een betalingsregeling maar zelden effect heeft. Over het algemeen wordt er ook na het betalingsregeling treffen alsnog niet volledig betaald en is het vaak een uitstel van executie. Veel debiteuren willen bijvoorbeeld ook een regeling om aan andere schuldeiseres te laten zien ‘dat de overige schulden geregeld zijn’, om zo bijvoorbeeld een rechtszaak te voorkomen.

Wat kunt u het best doen tenaanzien van een betalingsregeling? 
Tref met uw debiteur uitsluitend een betalingsregeling als u het risico op wanbetaling van uw debiteur kunt dragen. Leg een met uw debiteur overeengekomen betalingsregeling schriftelijk vast. Bevestig alle met uw debiteur gemaakte afspraken schriftelijk, het liefst aangetekend verzonden. Houd de vinger aan de pols na het treffen van een betalingsregeling. Wordt uw betalingsregeling door uw debiteur niet nagekomen, ga dan alsnog direct over tot invordering. Voordat het te laat is!

Tip
Zorg er dan wel voor dat er geen aanvullende vordering(en) bij deze debiteur ontstaan, anders blijft u in een permanente betalingsregeling hangen.

Wilt u financiële ondersteuning bij uw debiteurenbeheer?
Meld u aan als gebruiker van de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO). U krijgt dan de beschikking over vele Tools (Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists, Digitale Publicaties) op het gebied van Debiteurenbeheer en Financiële Zaken. Zoals bijvoorbeeld een VOORBEELD BETALINGSREGELING met daarin opgenomen alle juridisch noodzakelijke elementen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
een originele aanmaning van debiteuren
debiteurenbeheer pakt u zo aan...
effectief debiteurenbeheer van belang voor uw bedrijfscontinuïteit
werken aan een goed debiteurenbeheer
elektronisch factureren: de voors en tegens van elektronisch factureren
uw debiteur betaalt veel te laat? bereken wettelijke rente!
debiteurenbeheer en aanpakken van wanbetalers: wat kan de rechter voor u doen?
debiteurenbeheer en wanbetaling: stappenplan ter beperking van uw risico
debiteurenbeheer: wat u moet weten over debiteurenbeheer
debiteurenbeheer: neem preventieve maatregelen

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.