1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Betalingsregeling treffen? Tips voor een doeltreffende Betalingsregeling

Bent u al een lange tijd ondernemer, dan zult ook u wellicht van uw debiteur een verzoek voor een betalingsregeling hebben ontvangen voor de nog openstaande en onbetaalde factuur. Wat kunt u in de praktijk het best doen in zo'n situatie? Bedenk dat het onbevangen akkoord gaan met een betalingsregeling voor u als crediteur grote gevolgen kan hebben.


Wat houdt een betalingsregeling juridisch gezien in?
Een betalingsregeling is een overeenkomst tussen de schuldeiser en de schuldenaar. In een betalingsregeling worden afspraken vastgelegd over de hoogte van de schuld en op welke wijze deze wordt terugbetaald. Ook moeten er een afspraak worden gemaakt over de vraag wat er gebeurt als de betalingsregeling niet wordt nagekomen.

Praktijk van de betalingsregeling
Vaak wordt bij een betalingsregeling gewerkt met termijnbetalingen en vervaldata. Een betalingsregeling wordt in de regel vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst.



Juridische aspecten van een betalingsregeling
Een betalingsregeling is vormvrij. Een betalingsregeling kan dus zowel mondeling als schriftelijk worden overeengekomen. De wet biedt geen dwingend recht wat dit betreft. Het gaat erom dat er overeenstemming is bereikt over de hoogte van de schuld en het terugbetalingschema.

Tips met betrekking tot treffen betalingsregeling met een debiteur

Spreek alleen een betalingsregeling af als u gelooft in de kredietwaardigheid van uw debiteur. Veel betalingsregelingen betekenen in de praktijk vaak niet meer dan een legale vorm van 'tijd rekken'.

Bedenk daarbij de ervaringsregel dat hoe langer u op uw geld moet wachten, des te kleiner de kans wordt dat u ooit nog het geld zult ontvangen.

Zorg voor een schriftelijk vastgelegde betalingsregeling. Zodat u iets concreets in handen heeft bij een mogelijk rechtszaak. En u later geen discussie krijgt over de vraag wat precies is afgesproken.
 
Zorg ervoor dat de betalingsregeling eindigt als deze niet wordt nagekomen. Dat is vooral juridisch gezien handig. Want in dat geval hoeft u uw debiteur niet eerst schriftelijk in gebreke te stellen. En dat scheelt u weer tijd en energie van het sommeren van uw debiteur tot nakoming binnen een zogenaamde redelijke termijn. 

Tot slot: maak bij uitblijven van betaling aanspraak op buitengerechtelijke incassokosten en wettelijke (of contractuele) rente.

Wilt u financiële ondersteuning bij uw debiteurenbeheer?
Meld u aan als gebruiker van de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO). U krijgt dan de beschikking over vele Tools (Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists, Digitale Publicaties) op het gebied van Debiteurenbeheer en Financiële Zaken. Zoals bijvoorbeeld een VOORBEELD BETALINGSREGELING met daarin opgenomen alle juridisch noodzakelijke elementen.

Ook vindt u hier alle informatie over zaken als wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten het het formuleren van een beëindigingsbeding van een betalingsregeling.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
een originele aanmaning van debiteuren
debiteurenbeheer pakt u zo aan...
effectief debiteurenbeheer van belang voor uw bedrijfscontinuïteit
werken aan een goed debiteurenbeheer
elektronisch factureren: de voors en tegens van elektronisch factureren
uw debiteur betaalt veel te laat? bereken wettelijke rente!
debiteurenbeheer en aanpakken van wanbetalers: wat kan de rechter voor u doen?
debiteurenbeheer en wanbetaling: stappenplan ter beperking van uw risico
debiteurenbeheer: wat u moet weten over debiteurenbeheer
debiteurenbeheer: neem preventieve maatregelen

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.