1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Auto prive of via de Zaak? Hoe zit het met de bijtelling?

Hebt u een eigen bedrijf (eenmanszaak of vennootschap onder firma) dan heeft u voor uw bedrijf waarschijnlijk een auto nodig.
U kunt dan fiscaal kiezen: U koopt een auto privé of u koopt een auto op naam van uw onderneming. Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden, dan ziet de belastingdienst uw auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.

Mogelijkheid 1
U rijdt uw auto n privé

Bij deze mogelijkheid betaalt u alle kosten (zoals onderhoud en reparatie, tanken brandstoffen, verzekering auto en motorrijtuigenbelasting) privé. Betaalt u desondanks autokosten via de zaak dan mag u deze kosten niet als bedrijfskosten aanmerken. Maar moet u ze aanmerken als privé-opnames die geen invloed hebben op de winst van uw onderneming.

Rijdt u met uw privé-auto zakelijke ritten, dan kunt vanuit uw privésituatie een factuur sturen vergezeld met een rittenformulier naar uw onderneming. Voor elke gereden zakelijke km mag uw bedrijf aan u belastingvrij € 0,19 per km. vergoeden.

Mogelijkheid 2
U rijdt uw auto op de naam van uw bedrijf

Maakt u van deze mogelijkheid gebruik dan is de BTW die u heeft betaald bij de aanschaf van de auto verrekenbaar in de vorm van "te vorderen BTW". Alle autokosten (zoals reparatie/onderhoud, tanken van brandstoffen, motorrijtuigenbelasting en autoverzekering) mag u aanmerken als bedrijfskosten.

Met uw zakelijke auto prive rijden
Wanneer u met uw zakelijke auto privé minder dan 500 km gaat rijden dan hoeft u geen bijtelling te doen bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. Maar u moet dit wel aan kunnen tonen door middel van een rittenregistratie.

Wanneer u met uw zakelijke auto per jaar meer van 500 km. privé rijdt dan is er sprake van een fiscale bijtelling bij de winst van uw onderneming of bij uw inkomstenbelasting als u in loondienst bent.



Hoe hoog is de bijtelling?
De bijtelling is 25% van de cataloguswaarde van uw zakelijke auto
Bij milieuvriendelijke auto's is dit 14% of 20%.
Voor elektrische auto's is de bijtelling zelfs tijdelijk 0%.

Bijtellingpercentages:
Geen bijtelling : nul-emissie CO2
14% Bijtelling : CO2 uitstoot niet meer dan 95 gr/km resp. 110 gr/km voor diesel
20% Bijtelling : CO2 uitstoot meer dan 95 gr/km maar niet meer dan 116 gr/km resp. voor diesel meer dan 110 gr/km maar niet meer dan 140 gr/km
25% Bijtelling : Overige auto's niet ouder dan 15 jaar
35% Bijtelling : Auto's ouder dan 15 jaar. Er vindt een bijtelling plaats van 35% over de werkelijke waarde en niet over de cataloguswaarde

Portal Fiscaal Optimaal Ondernemen
Heeft u behoefte aan digitale ondersteuning bij uw fiscale zaken? Bijvoorbeeld aan meer informatie en tools voor berekening de BTW? Meld u dan aan voor de Portal Fiscaal Optimaal Ondernemen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
auto via de zaak of via prive?
rittenadministratie: welke eisen gelden voor de rittenadministratie?
bijzondere situaties rond bijtelling auto van de zaak
auto van de zaak voordeliger dan auto in prive?
rittenadministratie bestelauto vereenvoudigd
bijtelling auto van de zaak: welke percentages?
rittenadministratie voeren? houd uw rittenadministratie nauwkeurig bij!
auto prive of via de zaak? hoe zit het met de bijtelling?
autokostenforfait - het belangrijkste over het autokostenforfait

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...