1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

De aandeelhoudersovereenkomst: Let op consistentie van aandeelhoudersovereenkomst

Juridisch - Artikelen
Een aandeelhoudersovereenkomst is een onderlinge overeenkomst die wordt gesloten tussen de aandeelhouders van een vennootschap. Er zijn verschillende redenen waarom een aandeelhoudersovereenkomst wordt afgesloten. De belangrijkste reden is dat in een aandeelhoudersovereenkomst de onderlinge verhoudingen tussen de aandeelhouders worden geregeld. Ook worden de spelregels vastgelegd waaraan de aandeelhouders moeten voldoen bij het gebruik maken van hun rechten. Dat maakt een aandeelhoudersovereenkomst tot een belangrijke overeenkomst voor de vennootschap.

Om voldoende consistentie te bereiken tussen de aandeelhoudersovereenkomst en andere overeenkomsten is het belangrijk goed te letten op tegenstrijdigheden in de contracttekst. Een aandeelhoudersovereenkomst moet naar inhoud consistent zijn met samenhangende overeenkomsten. Bijvoorbeeld met een managementovereenkomst of geldleningsovereenkomsten. Zorg ervoor dat de teksten goed op elkaar zijn afgestemd.


De praktijk van de aandeelhoudersovereenkomst
In de praktijk komt het nog wel eens voor dat bepaalde onderdelen uit de aandeelhoudersovereenkomst niet goed zijn afgestemd met vergelijkbare bepalingen uit de managementovereenkomst. Bijvoorbeeld bepalingen over  non-concurrentie - en relatiebedingen. Ook is het mogelijk dat een managementovereenkomst langer of korter duurt dan het aandeelhouderschap. De termijnen moeten in dat geval gelijk worden getrokken.

Verder is het van belang dat de onderwerpen op de juiste plaats zijn geregeld. Het regelen van afspraken over geheimhouding in een managementovereenkomst hoort niet thuis in een aandeelhoudersovereenkomst. Mede- aandeelhouders kunnen zich immers in principe niet beroepen op de afspraken hierover omdat zij daarbij geen partij zijn. 
 
Bedenk verder dat een aandeelhouder die niet tevens bestuurder is, in beginsel geen bestuursbesluiten kan initiëren. Maar alleen aandeelhoudersbesluiten tegenhouden. Dit is op te lossen via de statuten of via de aandeelhoudersovereenkomst.

Wilt u een aandeelhoudersovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact op met een ervaren bedrijfsjurist! 
 
 
Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van de Juridische Portal
 
Klik hier om u aan te melden als gebruiker van deze Juridische Portal

 
 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bankgarantie vragen? maak afspraken over gebruik van bankgarantie
algemene voorwaarden opstellen: kijk uit voor onredelijke algemene voorwaarden
garantie geven op uw producten: hoe zit het juridisch met garantie?
portal - tools voor de bv
kredietverzekering - let op polisvoorwaarden van een kredietverzekering
wat kan er zoal misgaan bij ontslag statutair bestuurder?
de aandeelhoudersovereenkomst: let op consistentie van aandeelhoudersovereenkomst
lease - wat zijn de valkuilen van lease?
aandeelhoudersovereenkomst - wat regelt u in een aandeelhoudersovereenkomst?
managementovereenkomst - wanneer is een managementovereenkomst nodig?

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...