1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Financiering overname Aandelen: Waar moet u op letten?

Het komt regelmatig voor een werknemer of een externe partij aandelen van een bedrijf overneemt. Als u de aankoop van de aandelen van een bedrijf overweegt, speelt al snel de vraag hoe u de overname gefinancierd krijgt. Hoeveel eigen middelen moet u investeren en hoeveel kunt u financieren met een bankkrediet zonder dat het bedrijf door de zware aflossingen vleugellam wordt gemaakt. Welke zekerheden kan uw bank bieden? Banken stellen bij het voorleggen van een financieringsvraag in het kader van een overname doorgaans kritische vragen. De volgende adviezen hebben betrekking op de financiering van de overname van aandelen.

Advies 1
Werk aan je presentatie als (toekomstig) ondernemer

U moet als (toekomstig) ondernemer en als overnemer de bank overtuigen van uw betrouwbaarheid, professionalisme en goede voorbereiding. Om die reden is de (professionele) opmaak van een business plan cruciaal. Een onverzorgde en halfslachtige presentatie zal uw kansen op succes zeker niet vergroten. Uit dit businessplan waarvan u beter een aantal scenario’s ontwikkelt (normaal, best case en worst case) moet blijken dat er in de toekomst voldoende cash is. Dit is nodig om de kredieten terug te betalen zonder de werking van de vennootschap te zwaar te hypothekeren. Zodat er nog ruimte blijft voor de noodzakelijke vervangings- of uitbreidingsinvesteringen.

Advies 2
Denk goed na over de verhouding eigen middelen/vreemd vermogen

U zult als overnemer ook met eigen middelen moeten komen. Voor de banken is dit een breekpunt. Een substantiële eigen inbreng verlaagt niet alleen de financieringslast voor uw bedrijf, maar is ook een teken voor de bank dat u zelf gelooft in de overname. Vaste verhoudingen zijn lastig te geven, elke financieringsaanvraag is weer anders. Doorgaans mag u erop rekenen dat de bank een eigen inbreng vraagt van minimaal 20-30% van de overnameprijs.




Advies 3
Denk na over de inbreng van de benodigde eigen middelen

Vaak beschikken kandidaat-overnemers niet over voldoende middelen om aan deze eis van de banken te voldoen. Er is een aantal mogelijke oplossingen:
- Vrienden en family die in u en uw project geloven en die bereid zijn om u financieel te steunen.
- U kunt aan de partij die u de aandelen wil verkopen een vorm van een achtergestelde lening vragen. De kans is echter groot dat u hiervoor een flinke rentevergoeding moet betalen. Dat hoeft overigens niet als de verkopende partij graag van zijn bedrijfsaandelen af wil.

Advies 4
Denk na over de in te brengen zekerheden

Belangrijk naar de bank toe is dat u heeft nagedacht over de zekerheden die u voor de financiering denkt in te gaan brengen. Hierbij zijn de verpanding van de aandelen in de meeste gevallen niet toereikend. Niet enkel zijn deze aandelen illiquide (niet-beursgenoteerd en niet makkelijk extern verkoopbaar) maar daarnaast is het maar de vraag wat deze aandelen nog waard zullen zijn als het slecht gaat met uw bedrijf. De meeste banken nemen bijgevolg geen genoegen met een financieringsstructuur waarbij het krediet gedurende jaren loopt op enkel een verpanding van de aandelen. In de meeste gevallen komt het er dus op aan dat u externe zekerheden aanbiedt in de sfeer van een persoonlijke borgstelling van u als (toekomstige) aandeelhouder in de vorm van een zekerheid op uw privé woning en/of andere privé-onroerende goederen.

Financiële ondersteuning bij voorbereiding financieringsaanvraag?
Meld u aan als gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen. U kunt dan gebruik maken van vele tientallen handige tools om uw financiële plan samen te stellen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
hoe omgaan met goodwill? zo bepaalt u de hoogte van goodwill
goodwill - waar gaat het over?
bedrijfswaardering? de waarde van uw bedrijf is afhankelijk van aannames
waardebepaling van uw bedrijf? eerst uw jaarrekening normaliseren
bedrijfsovername is een kwestie van goed voorbereiden
financiering overname aandelen: waar moet u op letten?
waardebepaling van uw bedrijf: wat is uw onderneming waard?
good will: hoe om te gaan met good will?
bedrijfsovername: adviezen bij overname van een bedrijf
waardebepaling bij overname van een bedrijf: niet alleen de prijs telt

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.