1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Papiersoorten en enveloppen

Standaard wordt er al van een groot aantal papiersoorten gebruikgemaakt. Dat zijn allemaal soorten en kwaliteiten die bewezen hebben geschikt te zijn voor enveloppenfabricage, goed bedrukbaar zijn en daardoor ook voldoen aan de vraag uit de markt.


• Gewonesluitingenveloppen

In deze hoofdgroep maakt men hoofdzakelijk gebruik van papier dat 80 tot 90 gr/m2 weegt. Door deze papiergewichten kunt u in de meeste gevallen, samen met de inhoud, overschrijding van de portogrenzen voorkomen. Met name voor mailings kan het belangrijk zijn om van lagere gewichtsklassen gebruik te maken.

Voor machinale verwerking van enveloppen geldt echter een basisgewicht van minimaal 65 gr/m2. Papier dat 120 gr/m2 tot 140 gr/m2 weegt, kan, mits goed vouwbaar, nog verwerkt worden. Maar dit soort papier heeft, net als lage papiergewichten, een remmende werking op het productieproces. Dit heeft automatisch een kostprijsverhogend effect tot gevolg.





Enveloppenoffset
Voor de gewonesluitingenveloppen gebruikt men meestal papier dat tussen de 80 en 90 gr/m2 weegt. Ook omdat het naast optimale draaisnelheid ook goede bedrukkingeigenschappen heeft. Uiteraard kunnen de graduaties in witheid, gladheid en opaciteit (doorschijnendheid van het papier) per fabrikaat verschillend zijn. De papiersoorten van 100 en 120 gr/m2 worden voor dit soort enveloppen meestal gebruikt voor speciale mailingvormen en/of ‘directiepost’.

Vergé-papier en watermerken
In dezelfde sfeer passen ook de witte of chique gekleurde papier- en watermerken soorten die tussen 100 en 120 gr/m2 wegen en zijn uitgevoerd in linnenpersing of vergé (luxe uitvoering van een vorm van linnenpersing). Al of niet voorzien van een watermerk en bijbehorend briefpapier.
Bij voldoende hoeveelheden kunt u ook papiersoorten aan laten maken met een ‘eigen’ watermerk.

Gekleurde papiersoorten
Kleuren zijn in. Net als de hiervoor genoemde soorten. Vooral (grafisch) ontwerpers laten zich hierin niet onbetuigd. Er bestaan uitgebreide collecties gekleurde bankpapiersoorten.

Casing
Minder vaak toegepast, maar nog steeds beschikbaar zijn de casingsoorten (benaming voor pakpapierachtige papiersoorten). Zij garanderen, ook zonder binnendruk, een grote mate van ondoorzichtigheid. Deze soorten zijn inmiddels ook beter bedrukbaar dan voorheen. Ook de sterkte-eigenschappen zijn verbeterd. Naast de vanouds bekende bruine kleur, is het papier nu ook verkrijgbaar in blauw (meest bekende uitvoering zijn de enveloppen van de Belastingdienst), grijs, chamois, groen en geel.

Kraftpapier
Kraftpapier heeft meestal een ruwer van oppervlak dan de meeste andere papiersoorten. Ook lopen er ‘bruin gestreepte’ lijnen door het papier, waardoor het herkenbaar is als pakpapier. Hoewel kraftpapier minder geschikt is voor gewonesluitingenveloppen, kunt u deze papiersoort toch wel gebruiken. Mits het gewicht van het kratpapier maximaal zo’n 90 gr/m2 bedraagt. Naast sterkte als uitgangspunt zien we op mailinggebied bijvoorbeeld het bruin gestreept kraft vaker toegepast worden.


Glanzende oppervlakten
Ook hoogglanspapieren trekken de aandacht. Chromoluxe papieren (hoogglans papiersoorten) en natuurlijk de MC-kwaliteiten (MC wil zeggen machine coated, waarbij het papier is voorzien van een beschermlaag, zodat het papier een mooier uiterlijk krijgt) komen hierbij veelvuldig aan bod. Maar de verwerking van deze papiersoorten op enveloppenproductiemachines is verre van ideaal. Ook al omdat ze sneller beschadigen en daardoor ‘verarmen’. 


Let op! Fluorescerende en fosforescerende papiersoorten verstoren het op licht reagerende systeem voor automatische postverwerking van de PTT. Ze passen dan ook niet binnen de PTT-voorschriften.


• Zaksluiting- of akte-enveloppen

Voor deze hoofdgroep en de afgeleiden zijn hele andere standaardpapiersoorten toegepast. De gramgewichten zitten tussen 70 en 170 gr/m2.


Kraftpapier
Deze papiersoorten variëren van ‘pakpapier’ en ongestreken (minder glad) tot eenzijdig en zelfs tweezijdig glad gesatineerd (extra glad voor een briljanter eindresultaat na bedrukking). Dit betreft meestal de buitenzijde wat ook het drukresultaat ten goede komt. De kleuren variëren hoofdzakelijk van wit via crème naar bruin.

Duplexpapier
De duplexsoorten bestaan uit twee lagen papier van verschillende samenstelling en kleur, die op elkaar geplakt of op elkaar gekoetst zijn. Dat wil zeggen dat de delen niet op elkaar zijn gelijmd, maar op elkaar zijn ‘gedampt’ (met stoom tegen elkaar geplakt). De binnenlaag is meestal gekleurd en wordt tevens als binnendruk gebruikt. Als u de gekleurde zijde voor de buitenkant wilt gebruiken, moet u daar met de drukkleuren rekening mee houden.


Offsetpapier
Naast toepassing voor gewonesluitingenveloppen, wordt het offsetpapier steeds vaker voor zaksluitingenveloppen toegepast. Offsetpapier is een zeer mooie witte en niet-glanzende papiersoort.


Papiersoort met specifieke eigenschappen
Het gaat te ver om alle soorten hier te noemen maar een actuele weergave mag hier niet ontbreken. Een bijzondere ‘papierachtige die bestaat uit kunststof. Dat is Tyvek. Dit is een papiersoort dat met polyethyleen is versterkt:

Tyvek is dus een synthetisch materiaal, vervaardigd uit polyethyleenvezel en wordt vervaardigd door Du Pont. Deze papiersoort heeft een aantal goede gebruikseigenschappen als:

• sterk (onscheurbaar);
• goed bedrukbaar;
• vocht- en vuilafstotend.


Maar Tyvek heeft ook nadelen, daarvan is de belangrijkste de milieuonvriendelijkheid van de materialen.


ECF- en TCF- papiersoorten
ECF (elementary chloridge free) en TCF (total chloridge free) zijn papiersoorten momenteel de meest toegepaste papiersoorten in de standaardenveloppenproductie.

Zoals de benaming al zegt zijn deze soorten totaal of zo goed als zonder chloortoepassingen gebleekt. De papiersoorten verkrijgen hun witheid door zuurstofbleking. Hiermee is in de papierproductie een van de meest milieubelastende stoffen (chloor) geëlimineerd.
De meeste standaardcollecties van enveloppenfabrikanten hebben de ECF-kwaliteit. 


Zonder nieuwe ontwikkelingen in de weg te willen staan zijn deze soorten momenteel de beste optie om milieubewust bezig te zijn.

Gerecycled papier
Het ligt voor de hand dat het gerecycled papier (kringlooppapier) als de beste papiersoort te herkennen is. Maar de nog veelvuldig nadelige invloed in het fabricageproces maakt deze soort nog niet populair. Het materiaal vindt dan ook nog geen brede toepassing. Er zijn veel producten en gebruiksgoederen die uitstekend geschikt zijn om uit kringlooppapier geproduceerd te worden. Bij enveloppen is dit voorlopig nog niet het geval. Vandaar dat de voorkeur nog altijd uitgaat naar de ECF- en TCF-kwaliteiten.



Portals speciaal voor Ondernemers en Managers

Personeel
Wilt u met het leidinggeven aan personeel minder tijd kwijt zijn en professioneler leidinggeven? 
Kijk dan op HRM-Tools voor Leidinggevenden

Financieel
U wilt als ondernemer meer grip op uw Financiële Zaken? Uw Jaarcijfers analyseren, Prognoses en Kostenberekeningen Maken, enzovoort?
Kijk dan op Financieel Sterk Ondernemen (FSO)

Sales
U wilt met een sterkere aanpak van uw verkoop meer omzet maken? Met tools voor bijvoorbeeld het schrijven van sterke verkoopbrieven, belscripts, scorende offertes, verkoopplannen, verkoopprognoses en verkoopoverzichten?
Kijk dan op Orders en Opdrachten binnenhalen

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel  behoort tot onze portal  Orders & Opdrachten Binnenhalen Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen. 

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.   

CD-ROM Acquisitie

CD-ROM Offertes Schrijven
CD-ROM Offertemanager

Software Offerteberekeningen Maken (versie Zakelijke Dienstverlening, Productie en Ambacht)
Software Offerteberekeningen Maken (versie Detailhandel en Groothandel)
Software Offertes Schrijven

Software Verkoopbrief Schrijven

Software Belscript Schrijven

Vergelijkbare artikelen
bedrukking van enveloppen
alles over enveloppen
autobelettering: adviezen voor een goed autobelettering
papiersoorten en enveloppen
faxreclame
hofleveranciers: wat zijn hofleveranciers?
streepjescode of barcode
winkeldiefstal in uw bedrijf?
bartering als methode om meer omzet te genereren



Nieuwe abonnees ontvangen geheel gratis de CD-ROM Grip op Offertes Schrijven, inclusief een handzaam boekje over het schrijven van scorende Offertes. (winkelwaarde € 69,-). Deze CD-ROM is speciaal ontwikkeld voor verkoopmedewerkers die offertes schrijven.

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.