1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Salarisgesprek: Hoeveel Salaris gaat u uw nieuwe werknemer betalen?

Tijdens een sollicitatiegesprek met een mogelijk nieuwe werknemer komt het salaris dat bij de functie hoort ongetwijfeld even ter sprake. Als u zover bent dat u als werkgever een contract wilt gaan tekenen, is het tijd concreet te worden. Maar wel alleen tegen de juiste voorwaarden. Hoe weet u als werkgever wat redelijk is en hoe maakt u uw salarisgrenzen duidelijk?

Een gesprek over salaris kan over het algemeen op twee manieren beginnen. Of u vraagt als werkgever uw aanstaande werknemer een salaris te noemen, of u doet als werkgever zelf een voorstel. Hoe gaat u als werkgever te werk om te bepalen wat een redelijk salaris is? U kunt het uw accountant of adviseur vragen of uw bevriende zakenrelaties. Maar als zij gaan vergelijken met een andere functie en een andere opleiding of werkervaring dan heeft u nog niet zoveel aan hun advies. Beter is het om het af te zetten tegen mensen die in dezelfde soort functie werken, met ongeveer dezelfde opleiding en hetzelfde aantal jaren werkervaring.

Raadpleeg de Loonindex
Op internet vindt u een aantal goede salarisreferenties die de lonen van verschillende functies met elkaar vergelijken. Zodat u als werkgever een goed beeld krijgt van wat acceptabel is. Met behulp van de Loonindex kunt u zien wat er voor uw functie op de arbeidsmarkt wordt betaald en hoe deze beloning zich verhoudt tot vergelijkbare functies op de arbeidsmarkt. 

Er is een loonindex voor werkgevers en voor werknemers. Met behulp van de Loonindex voor werkgevers kunt u zien hoe de primaire beloning binnen uw organisatie zich verhoudt tot de gemiddelde primaire beloning op de arbeidsmarkt. http://www.loonindex.nl




Let ook op de secundaire arbeidsvoorwaarden
Staart u zich als werkgever niet blind op het salaris dat u uw werknemer wilt gaan geven. Bij een salarisgesprek zijn de af te spreken secundaire arbeidsvoorwaarden minstens zo belangrijk om in de gaten te houden. Denk aan een dertiende maand, een pensioenpremie, een leaseauto, reiskostenvergoeding, tegemoetkoming in kinderopvang of ziektekosten. En zelfs het aantal vakantiedagen. Allemaal zaken die u als werkgever ook geld kosten en de hoogte van uw totale loonkosten bepalen.

Overige onderdelen in een contract
Tijdens uw contractbespreking kijkt u als werkgever niet alleen naar het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Let ook op de onderstaande aspecten die vaak in een contract of bijlage vermeld staan:
- Duur van het contract (bepaald of onbepaalde tijd)
- Concurrentiebeding
- Opzegtermijn
- Parttimebeleid

Neem genoeg tijd
U hoeft als werkgever niet al bij het eerste salarisgesprek tot een akkoord te komen met uw werknemer. Gun uzelf de tijd over een voorstel na te denken. Mocht het voorstel van uw aanstaande werknemer boven dat van u liggen, zeg dan dat u erover zult nadenken en dat u binnen enkele dagen van u laat horen. Neem in elk geval nooit een overhaaste beslissing.

Zekerheid bestaat niet
Als u zich als werkgever van tevoren goed verdiept heeft in de salarissen die betaald worden in gelijkwaardige functies en u voor uzelf een realistisch salaris hebt bepaald, op basis van goede argumenten, zult u er zeker uitkomen met uw aanstaande werknemer. Bedenk dat uw werknemer ook geen zin heeft om weer met een andere werkgever opnieuw om de tafel te zitten. Als het goed is heeft uw werknemer zin in de baan en wil deze zo spoedig mogelijk het contract ondertekenen en aan de slag gaan. Houd er overigens altijd rekening mee dat uw sollicitant ook al ver gevorderd kan zijn met een andere sollicitatie en dus moet kiezen!

Bron: www.loopbaan.nl


Meer informatie en tool voor Arbeidscontract?
Heeft u behoefte aan juridische ondersteuning en wilt u zelf een arbeidsovereenkomst op maat kunnen samenstellen met hulp van onze arbeidsrechtadvocaat? Meld u dan aan voor
HRM-Tools voor Leidinggevenden. Speciaal ontwikkeld voor werkgevers in het MKB.


Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?

Bent u als leidinggevende bezig met de voorbereiding van een besluit.

Zodat u een advies nodig heeft van een gespecialiseerd Juridisch Adviseur Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld op het gebied van:

- Het aannemen of ontslaan van personeel;
- Een voorgenomen reorganisatie;
- Of personeelsbeleid.

Neem dan contact op met Groenendaal, Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u praktisch advies gericht op concreet resultaat, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met (T) 035 6 42 10 52

Meer informatie: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
hoe maakt u een goede functieomschrijving bij een vacature?
zo maakt u een goede vacaturetekst
let op wettelijke regels bij het opstellen van uw vacaturetekst
personeel aannemen begint bij een goede arbeidsovereenkomst
houd rekening met een liegende sollicitant
hoe herkent u een namaakdiploma?
personeel nodig bij (door)groei van uw bedrijf?
beginsalaris bepalen: aanvangsalaris een kwestie van afwegen en vergelijken
salarisvragen die u kunt stellen als werkgever bij sollicitaties
stappenplan personeel aannemen


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).