1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Salaris Bepalen: Hoe komt u als werkgever tot een goed salaris voor uw werknemer?


Binnen het pakket van arbeidsvoorwaarden vormt de beloning voor veel mensen het belangrijkste onderdeel. Daarbij speelt niet enkel de hoogte van de beloning een rol, maar ook de verhouding tot de beloning van andere functies. Naast hoogte en verhoudingen spelen echter meer factoren mee. Wat is de cultuur binnen een organisatie? Een prestatiegericht, commercieel bedrijf zal het beloningsbeleid anders inrichten dan een organisatie waar onderlinge samenwerking de kracht moet vormen. Hoe positioneert een organisatie zich ten opzichte van andere bedrijven? Wil het bedrijf behoren tot de gemiddelde betalers of juist tot de top 10?
Salaris en praktijk
De salarissen zijn in Nederland per sector grotendeels vastgesteld. Werkgevers en werknemers (vertegenwoordigd door de vakbonden) maken hierover afspraken in CAO’s (centrale arbeidsovereenkomsten). In grote lijnen worden hierin het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden geregeld. Minder vaak komt voor dat er geen CAO geldt en dat de arbeidsvoorwaarden helemaal in een individuele arbeidsovereenkomst worden vastgelegd.
Maar natuurlijk bestaan er salarisverschillen. De ene account-manager verdient meer dan de ander. Dat kan zitten in de sector, in de ene sector verdient een werknemer meer dan in een andere. Maar ook in het takenpakket. De ene account-manager doet veel zwaardere taken dan de ander.

Salaris en arbeidsvoorwaardenpakket
Verder is het afhankelijk van het arbeidsvoorwaardenpakket. Bij het ene bedrijf krijgt de werknemer misschien een beter pensioen, bij het andere bedrijf juist meer salaris en een lease-auto. Vroeger noemden we dit soort voorzieningen secundaire arbeidsvoorwaarden. Nu noemen heten ze vaak employee benefits, extraatjes voor de werknemer. Die extraatjes kunnen grootse vormen aannemen: een flinke lease-auto, inrichtingskosten voor het huis, aandelenpakketten. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt kan een werknemer meer eisen dan bij hoge werkloosheid.




Voorbeeld van een salarisvraag
Een 50-jarige man heeft de pedagogische academie gedaan en is directeur bij een stichting Als ervaren manager verdient hij 95.000 euro bruto per jaar. Een bonus, 13de maand, eindejaarsuitkering of iets dergelijks krijgt hij niet. Wel ontvangt hij een volledige telefoonvergoeding en een reiskostenvergoeding 1e klas. Deze directeur kan een directiefunctie krijgen bij een GGD. Welk maandsalaris is in dit geval redelijk?

Allereerst is van belang of deze kandidaat als directeur ook lid van de raad van bestuur zal worden. Dat maakt in de salariëring nogal wat uit. Schaal 17 (de op één na hoogste schaal van de cao voor gemeenteambtenaren) is een directeurensalaris en kent een range van 5.489 tot 7.875 euro bruto per maand. Het hangt dus van het niveau van inschaling af of deze directeur meer of minder gaat verdienen dan in zijn huidige baan. Als lid van de raad van bestuur is het salaris aan de lage kant.

Een goed advies is om in de onderhandelingen afspraken te maken over resultaten die kunnen leiden tot een doorgroei naar schaal 18 (van 6.089 tot 8.654 euro). Wel dient bij dit soort functies het ervaringsniveau in verhouding te staan tot het opleidingsniveau. Een master in bestuurs- en/of bedrijfswetenschappen is in deze situatie een passende opleiding voor een dergelijk salaris.





Een marktconform salaris: Bereken wat uw werknemer waard is
U kunt als werkgever uitzoeken wat voor een bepaalde functie een gangbaar salaris. Bijvoorbeeld door op internet een loonwijzer in te vullen of via uw netwerk van ondernemers, vrienden, kennissen en familieleden navraag te doen. Ook kunt u zoeken in personeelsadvertenties met vergelijkbare functies of de branche- of vakvereniging om informatie vragen. Het is verstandig om bij het vaststellen van het salaris uit te gaan van het bruto bedrag. Want dat kunt u als werkgever beter inschatten dan het netto salaris.

Een marktconform salaris: Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet
Afhankelijk van uw functie gaan salarisonderhandelingen niet alleen over het salaris, de primaire arbeidsvoorwaarde. Ook over secundaire arbeidsvoorwaarden kunt u met uw werknemer onderhandelen. Wat is belangrijk? Een dertiende maand, winstdeling, een auto van de zaak of een opleiding op kosten van de werkgever?

Bepaal als werkgever wat de onder- en bovengrens van wat u maximaal aan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden wilt geven. Bepaal daarnaast uw wisselgeld. Welke concessies wilt u doen? Onderhandelen is een spel van geven en nemen. Zet tijdens de onderhandeling lager in dan wat u op het oog hebt.




HRM-Tools voor Leidinggevenden
Wilt u gebruik maken van een Checklist met 40 aandachtspunten bij Salarisonderhandelingen voor Werkgevers ter voorbereiding op een salarisonderhandeling, meld u dan aan voor HRM-Tools voor Leidinggevenden

Zelf een arbeidscontract op maat samenstellen?
Gaat u personeel in dienst nemen en wilt u zelf een goed arbeidscontract samenstellen? Dat kan met een gebruiksabonnement op
HRM-Tools voor Leidinggevenden. Een van de onderdelen is een aparte Tool voor het maken van een arbeidscontract op maat. En heeft u nog vragen, dan kunt u gratis gebruik maken van onze Digitale Vragenservice voor Arbeidsrechtelijke vragen. 


Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?

Bent u als leidinggevende bezig met de voorbereiding van een besluit.

Zodat u een advies nodig heeft van een gespecialiseerd Juridisch Adviseur Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld op het gebied van:

- Het aannemen of ontslaan van personeel;
- Een voorgenomen reorganisatie;
- Of personeelsbeleid.

Neem dan contact op met Groenendaal, Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u praktisch advies gericht op concreet resultaat, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met (T) 035 6 42 10 52

Meer informatie: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
hoe maakt u een goede functieomschrijving bij een vacature?
zo maakt u een goede vacaturetekst
let op wettelijke regels bij het opstellen van uw vacaturetekst
personeel aannemen begint bij een goede arbeidsovereenkomst
houd rekening met een liegende sollicitant
hoe herkent u een namaakdiploma?
personeel nodig bij (door)groei van uw bedrijf?
beginsalaris bepalen: aanvangsalaris een kwestie van afwegen en vergelijken
salarisvragen die u kunt stellen als werkgever bij sollicitaties
stappenplan personeel aannemen


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).