1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Heeft ons bedrijf wel winst gemaakt?

Na het begroten van de winst is het interessant om na te gaan in hoeverre die begroting ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Die werkelijkheid zal nimmer 100% overeenstemmen met de begroting. Maar juist de verschillen tussen begroting en werkelijkheid laten zien waar verbeteringen aangebracht kunnen worden. Met andere woorden, waar blijft geld liggen of waar wordt extra geld verdiend.

Aan de hand van een Kostenverdeelstaat kunnen de volgende drie hoofdwinstbepalers worden berekend: 

1. Resultaat op urendekking
Het aantal begrote productieve uren vergeleken met het aantal werkelijk gemaakte productieve uren. Indien we meer productieve uren maken dan
begroot, levert dit een positief resultaat op en dat wordt in uren en geld uitgedrukt.

2. Kostenresultaat
De begrote kosten (inclusief inkoop), vergeleken met de werkelijk gemaakte kosten. Indien we meer kosten maken dan begroot, levert dit een negatief
resultaat op. Als de omzet navenant meestijgt, dan is er geen probleem.

3. Orderresultaat
Het resultaat op urendekking vergeleken met het winstresultaat. Indien het winstresultaat (zie hieronder) niet recht evenredig positief is met het
orderresultaat, levert dit een negatief resultaat op. Met andere woorden: we zijn minder efficiënt geweest dan begroot. 

                                       





Actie ondernemen
Deze drie factoren samen bepalen het winstresultaat en via de door u gemaakte overzichten is te bepalen welke acties mogelijk zijn.

Conclusies die we hieruit zouden kunnen trekken zijn bijvoorbeeld:
- Het uurtarief voor bewerking of van een bepaalde afdeling kan omlaag; we maken daar standaard meer uren, hetgeen omzetbevorderend kan werken.
- Het kostenniveau is hoger dan begroot; dit kan te maken hebben met de inkoop of met andere kosten die we niet doorberekenen, of er gaat materiaal verloren.
- De kosten en uren lopen op schema, maar de omzet niet; dit kan liggen aan de facturatie, of er wordt eenvoudig niet efficiënt gewerkt.

En zo zijn nog vele andere analyses te maken waardoor we de winst kunnen bewaken. Om de factoren 1 tot en met 3 te bewaken, is geen nacalculatie per order noodzakelijk. Wel een goede boekhouding en urenregistratie, maar dat wordt al door de fiscus vereist. Zonder echte order-nacalculatie geeft bovenstaand scenario natuurlijk alleen een tendens aan, waar we wel gericht mee aan de slag kunnen.
Het nacalculeren per order of product is toch belangrijk om te kunnen bepalen of bepaalde type orders qua werk, klant of afdeling, meer of minder positief zijn. Dat kan soms pijnlijke, maar ook interessante acties opleveren.




De portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO) bevat vele Rekenmodellen, Stappenplannen, Checklists en op de praktijk gerichte Financiële Informatie. Met name bedoeld voor de non-financials behorend tot het MKB: ondernemers, bedrijfsadviseurs en managers. Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
heeft ons bedrijf wel winst gemaakt?
aandacht voor uw bedrijfsrendement
met een voor- en nacalculatie grip op winstgevendheid van uw producten
houd de brutomarge van uw producten in de gaten

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.