1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Als erfgenaam bedrijf voortzetten? Maak gebruik van fiscale faciliteiten

Het kan gebeuren dat door onvoorziene omstandigheden rond het overlijden van een eigenaar van een bedrijf, dit bedrijf aan nabestaanden gaat toebehoren. In zo'n situatie moet schenk- en erfbelasting worden betaald. Dat kan afhankelijk van de waarde van het bedrijf behoorlijk oplopen. Voor ondernemers die zich in deze situatie bevinden zijn er bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOF)

Erfgenamen die een bedrijf voortzetten, krijgen een vrijstelling van 100% voor de schenk- en erfbelasting van het ondernemingsvermogen tot maximaal € 1.006.000. Voor alles daarboven geldt een vrijstelling van 83%. Over de resterende 17% moet wel schenk- en erfbelasting worden betaald, maar daarvoor is uitstel van betaling mogelijk.

Hierbij moet wel worden aangetekend dat de vrijstelling voorwaardelijk is. Degene die de onderneming overneemt, moet die minimaal vijf jaar voortzetten, voordat de vrijstelling definitief is. Een belangrijke voorwaarde van de BOF is dat de vrijstelling alleen geldt voor een zogeheten materiële onderneming. Dit is een bedrijf waar echte bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Bij bijvoorbeeld een vennootschap met alleen beleggingsvermogen of een verhuurd pand, is de BOF niet van toepassing. 




In de praktijk lopen ondernemers dit fiscale voordeel van de BOF nog wel eens mis vanwege de onbekendheid van de regeling.‘Daarnaast is het een gecompliceerde regeling. Wilt u alle faciliteiten van deze regeling optimaal benutten, dan is het verstandig om een goede adviseur te raadplegen. Hij kan uitzoeken of u in aanmerking komt voor de BOF. Door een check van enkele documenten zoals een combinatie van de recentste jaarrekeningen en aangiften, het organigram van de vennootschappen en testamenten en huwelijkse voorwaarden, is dat vrij snel duidelijk. Het verschil tussen wel of niets doen, kan een belastingbesparing opleveren van wel 40%.
 
Bron: De Jong & Laan Adviseurs 

Wilt u Fiscaal Optimaal Ondernemen?
Bent u ondernemer of manager en wilt u optimaal gebruik maken van de bestaande Fiscale Regelingen, zodat u geen enkele fiscale aftrek mist en niet onnodig veel belasting betaalt? Meld u dan aan voor de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen. Inclusief gebruik van een Fiscale Vragenservice voor ondernemers. 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
winstvrijstelling voor ib-ondernemers
hoe maakt u als ondernemer gebruik van de fiscale oudedagsreserve (for)?
extra investeringsaftrek voor het mkb
voorwaarden voor vergoeding reiskosten per openbaar vervoer
verhuisvergoeding werknemer: verhuisvergoeding aan fiscale regels gebonden
loonsverhoging en fiscus: wat zijn fiscaal vriendelijke mogelijkheden voor een loonsverhoging?
achterwaartse verliesverrekening: drie jaar verliesverrekening mogelijk
correcte urenregistratie noodzakelijk voor zelfstandigenaftrek
als erfgenaam bedrijf voortzetten? maak gebruik van fiscale faciliteiten
investeringsaftrek - welke investeringsaftrek mogelijk?

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...