1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Doorlopend krediet: Weeg voordelen doorlopend krediet af tegen de nadelen

Een doorlopend krediet is enerzijds een flexibele manier van lenen maar anderzijds ook een onzekere manier. Door het gemak van het lenen en de lage maar lange aflossing komen veel mensen maar moeilijk van een dergelijke lening af. Een doorlopend krediet is het meest geschikt om te gebruiken voor korte financiële tekortkomingen.

Kenmerken doorlopend krediet
Bij doorlopende kredieten spreekt u met uw kredietverstrekker een maximaal leenbedrag (dat is de kredietlimiet) af, Dit doet u op basis van uw inkomen en eventuele andere lopende leningen. U bepaalt vervolgens zelf hoeveel u hiervan opneemt en hoeveel en wanneer u dit bedrag weer aflost. De looptijd staat niet vast, aangezien u steeds weer kunt opnemen wat u heeft afgelost. Deze consumptieve lening bestaat in een aflossingsvrije variant en in een vorm waarbij u steeds een bepaald percentage aflost.

Samenvattend voor een doorlopend krediet:
- Altijd vrij opneembaar en aflosbaar tot een voorafgestelde maximum;
- U betaalt zodra u geld heeft opgenomen per maand een vast percentage van de limiet.
- De hoogte van de rente hangt vaak af van deze limiet. Hoe hoger het limiet hoe lager de rente.




Vergelijking persoonlijke lening en doorlopend krediet
In vergelijking met een doorlopend krediet is een persoonlijke lening heel anders van karakter. Een persoonlijke lening is een lening waarbij per maand een vast bedrag afbetaald word gedurende een vaste looptijd tegen een vaste rente. De persoonlijke lening is daarom in vergelijking met het doorlopend krediet weinig flexibel en dwingt om af te betalen.

Voordelen doorlopend krediet
De lening is zeer flexibel, u kunt krediet opnemen en aflossen wanneer u dat uitkomt. Handig omdat u niet hoeft te weten wat u precies vooraf nodig heeft. Meestal voordeliger dan andere vormen van krediet bij snelle aflossing. U hoeft niet steeds een nieuwe lening af te sluiten als uw uitgaven over een langere periode gespreid zijn. Qua maandlasten bent u met een doorlopend krediet vaak voordeliger uit dan met een persoonlijke lening, omdat de looptijd van een doorlopend krediet onbepaald is.

Nadelen doorlopend krediet
De krediet rente is variabel. U weet dus nooit precies hoeveel u totaal aan rente moet betalen. Eigen discipline in tegenstelling tot een persoonlijke lening is nodig om te voorkomen dat de lening nooit of erg laat wordt afgelost. Het rentepercentage staat niet vast maar is afhankelijk van de geld- en kapitaalmarkt en dus variabel. U loopt het risico steeds opnieuw te blijven lenen vanwege de lage eisen qua aflossing en het gemak waarmee u opnieuw geld kunt lenen.

Vergelijk een persoonlijke lening met een doorlopend krediet
De verschillen van een doorlopend krediet en een persoonlijke lening zijn redelijk groot. Er zijn verschillende aandachtspunten waaraan u moet denken alvorens een goede keuze te kunnen maken.

Advies: Neem hier de tijd voor en gebruik de verschillende handige rekentools van de portal Financieel Sterk Ondernemen. U krijgt de beschikking over onder meer een Vergelijkingstool voor het opsporen van het goedkoopste doorlopend krediet, een Vergelijkingstool om twee geschikte doorlopende kredieten met met elkaar te kunnen vergelijken. Ook krijgt u veel inhoudelijke informatie over het doorlopend krediet.

Klik hier om u nu aan te melden als gebruiker van de portal Financieel Sterk Ondernemen.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
laatste kans starters als bank financieringsaanvraag afwijst
welke subsidies zijn er voor ondernemers?
kapitaal voor snelgroeiend bedrijf
zelfstandigenfonds voor zzp ers
financiële hulp bij een snelle groei van uw bedrijf
goede perspectieven en toch geen bankkrediet?
uitdagerskrediet voor u in het verschiet?
uw ondernemingsvorm moet passen bij de optimale financiering
aandachtspunten bij een kredietaanvraag
alle financieringsmogelijkheden op een rij...

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.