1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

VOF ontbinden? Juridische Aandachtspunten bij ontbinding van een VOF

Juridisch - Artikelen

Het oprichten van een VOF vraagt het een en ander aan voorbereiding. Want bij een VOF is de aansprakelijkheid zodanig geregeld dat iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk is. Dat betekent dat u bij het stoppen van een VOF de zaken goed moet regelen. Om later geen problemen te krijgen met een mogelijke aansprakelijkheid.

Kenmerken VOF
De vennootschap onder firma (VOF) is een samenwerkingsvorm waarin men samen met één of meer partners een bedrijf voert. U en uw partner(s) vormen dan samen de vennoten. Kenmerkend voor deze ondernemingsvorm is dat iedere vennoot iets inbrengt in het bedrijf: geld, goederen, arbeidskracht en/of goodwill.

Juridische aspecten VOF
Een Vennootschap onder firma is net als eenmanszaak vormvrij. Dit wil zeggen dat u geen notariële acte nodig hebt om een VOF op te richten. Ook hoeft u geen kapitaal te storten zoals bij een BV. Kortom, jurdisch gezien is een VOF relatief simpel op te richten. Dat wil overigens niet zeggen dat u juridisch het een en ander bij de oprichting zelf moet regelen.




Met name als het gaat om de vraag: wat nu als we uit elkaar gaan en een van beide zet het bedrijf alleen voort? Of wat nu als we helemaal stoppen met het bedrijf. In hoeverre blijven we daarna nog aansprakelijk voor alle zaken die met de VOF te maken hebben? Bedenk wel: net als bij een eenmanszaak kan een schuldeiser aanspraak maken op zowel uw privé als uw zakelijk vermogen.

Wat te regelen bij uit elkaar gaan van een VOF
Als u als VOF-vennoten uit elkaar gaat moet u een aantal zaken regelen. Bijvoorbeeld het maken van een afrekening en het vastleggen van wie wat meeneemt. Ook van belang: een vrijwaring door degene die doorgaat en klanten & contracten "meeneemt". Ook moet u uw zakelijke relaties duidelijk laten weten dat de vertrekkende partner wordt ontslagen uit zijn hoofdelijke verbondenheid. Leveranciers en verhuurders zijn wat dat betreft een belangrijk aandachtspunt. Ook banken zijn van groot belang als er persoonlijke zekerheden zijn gesteld of u hoofdelijk verbonden bent voor enige geldlening.

Kortom, juridisch gezien is het van belang dat u het een en ander goed regelt. Meld u daarom aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO). U krijgt dan de beschikking over onder meer een Chekclist Ontbinding VOF, een handig stappenplan en een aantal modelteksten die u nodig heeft bij de ontbinding van een VOF.

Meer informatie?
Meld u zich daarom aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO). Voor een bedrag van iets meer dan tien euro per maand (excl. BTW) kunt u dagelijks gebruik maken van de vele juridische adviezen, tools, voorbeeldmodellen en de gratis Juridische Vragenservice.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
zaken doen met een maatschap: stel indien nodig extra zekerheidseisen!
vof ontbinden? juridische aandachtspunten bij ontbinding van een vof
flex bv oprichten: dit moet u weten over de flex bv
nieuwe portal tools voor de bv

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...