1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Auteursrechten: welke auteursrechten moet uw bedrijf respecteren?

Juridisch - Artikelen

Elk bedrijf heeft wel te maken met auteursrechten. Bijvoorbeeld vanwege een eigen website. Maar bijvoorbeeld ook omdat u uw reclamebureau opdracht heeft gegeven om een nieuwe huisstijl te ontwerpen. En wilt u werk van een derde gebruiken, dan moet u rekening houden met auteursrecht. U heeft meestal toestemming van de maker nodig of van een belangenbehartiger als Buma/Stemra. Deze organisaties innen ook de vergoeding die u betaalt voor gebruik.

Vergoeding betalen
Er zijn verschillende organisaties die waken over de belangen van auteursrechthebbenden en waaraan u vergoedingen moet betalen.

Namelijk:
- Buma/Stemra en Sena als u muziek afspeelt in uw bedrijf;
- Stichting Reprorecht als u een kopieerapparaat in uw bedrijf heeft.
- Videma als u tv-programma's of videofilms aan klanten toont, bijvoorbeeld in uw fitnesscentrum of café.

Ga bij de volgende situaties na hoe het zit met het auteursrecht in uw bedrijf. Hoe heeft u het auteursrecht op dit moment geregeld?

Auteursrecht bij uw werknemer of toch bij u als werkgever?
Gebruikt u voor uw eigen product een tekst of foto die een werknemer heeft gemaakt? Dan rust het auteursrecht bij u als werkgever. Dit geldt alleen als de werknemer de tekst of foto heeft gemaakt in diensttijd en als het hoort bij zijn werk. Zo niet, dan heeft de werknemer het auteursrecht.

Auteursrecht bij opdrachten
Als u een opdracht geeft om een werk te laten maken waarop auteursrecht rust, dan houdt de maker het auteursrecht. Bijvoorbeeld als u voor uw krant een reportage laat maken door een freelancer.

Auteursrecht bij verschillende rechthebbenden
Levert degene aan wie u een opdracht geeft beschermd materiaal aan u door? Stel dat u een grafisch ontwerper inhuurt en deze voor uw opdracht een fotograaf gebruikt. Het auteursrecht geldt dan ook tussen u en de fotograaf. Zorg daarom voor goede afspraken tussen alle partijen. Ook bij het wijzigen van logo's, of het aanpassen van een industrieel ontwerp is het belangrijk om afspraken te maken met degene die het auteursrecht heeft. Meer informatie: Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).




Auteursrecht en internet
De meeste bedrijven zijn van mening dat als ze een website laten bouwen, deze website inclusief het ontwerp eigendom van het bedrijf is. Als u een website laat bouwen, krijgt u niet automatisch de auteursrechten ervan. Zorg dat de websitebouwer deze aan u overdraagt. Anders mag u geen veranderingen aanbrengen op de website.

Plaatjes, foto's of logo's overnemen van een andere website
Om plaatjes, foto's of logo's over te nemen van een andere website, moet u toestemming hebben van de eigenaar van de website. Wel is het toegetaan om hyperlinks aan te brengen op uw website naar andere websites.

Databankrecht
Een databank is een verzameling gegevens die op een systematische manier zijn geordend, bijvoorbeeld een telefoonboek of een digitaal overzicht van Nederlandse monumenten. Op zo’n verzameling rust het databankrecht. Wilt u die verzameling overnemen, vraag dan toestemming aan de rechthebbende. Rechthebbend is niet degene die de verzameling heeft samengesteld maar degene die financieel risico loopt met het samenstellen van de verzameling.

Software
Software is vaak auteursrechtelijk beschermd of via een octrooi. Voor een licentie om bijvoorbeeld Word of Excel te gebruiken moet u betalen. U mag de software niet zonder toestemming aanpassen of kopiëren. Een uitzondering is open source-software. Voor dergelijke programma’s, zoals open office, heeft u geen toestemming nodig en hoeft u ook niet te betalen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie hebben over auteursrechten in het kader van uw bedrijf en wilt u gebruik maken van verschillende juridische tools. Bijvoorbeeld een modeltekst om het auteursrecht van uw eigen website richting derden te handhaven? Meld u dan aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO).
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Bron: Kamer van Koophandel

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
auteursrechten: welke auteursrechten moet uw bedrijf respecteren?
muziekje draaien in uw bedrijf? betalen graag!

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...