1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Muziekje draaien in uw bedrijf? Betalen graag!

Juridisch - Artikelen

Als u in uw bedrijf op de achtergrond een muziekje draait, bent u rechten verschuldigd. Het maakt niet uit om wat voor muziek het gaat en of die muziek hard staat of niet.

Verschillende tarieven
Voor verschillende toepassingen gelden verschillende tarieven. Stemra onderscheidt de volgende catagorieën:
- Audiovisuele producties bestemd voor verkoop, verhuur en vertoning in bioscopen, filmhuizen e.d. Hieronder vallen bijvoorbeeld bioscoopfilms, documentaires en games.
- Commercials. Hieronder vallen reclameuitingen op radio en TV, op evenementen op ‘groot-beeldschermen’ en in-store.
- Overige audiovisuele producties. Hieronder vallen onder andere educatieve producties voor onderwijsinstellingen, bedrijfsfilms en in-store producties

De regel is dat als meer dan één persoon de muziek kan horen, er sprake is van 'openbaar maken' van muziek. Zelfs al gebruik je op je website of aan de telefoon een sample van 2 seconden, dan moet je ervoor betalen. Ook als de radio te horen is wanneer iemand in de wacht staat, moet er betaald worden. Je moet dan premie afdragen aan twee instanties: Buma/Stemra en Sena. Als je ook beeldopnamen uitzendt, komt daar VIDEMA nog bij.




Buma/Stemra
Buma/Stemra komt op voor de belangen van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Deze organisatie komt dus op voor de auteursrechten op muziek. Sena behartigt de naburige rechten. Dit betekent dat zij opkomen voor de belangen van uitvoerende artiesten en producenten, oftewel de makers van muziek.

Hoeveel betalen?
Hoeveel u moet betalen, hangt af van het aantal werknemers, de oppervlakte van uw onderneming en nog een aantal andere factoren.

Meer informatie
Meld u dan aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen. U krijgt dan onder meer de beschikking over jurdische informatie met betrekking tot auteursrechten. Tevens ook een Rekentool voor het berekenen van het bedrag dat uw bedrijf aan muzieklicenties zou moeten betalen en informatie over aanbieders van royalty-free music die u in uw bedrijf kunt afsprelen zonder auteursrechten te moeten betalen.  
Klik hier voor meer informatie en aanmelden
 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
auteursrechten: welke auteursrechten moet uw bedrijf respecteren?
muziekje draaien in uw bedrijf? betalen graag!

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...