1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Stoppen met uw bedrijf? Let op deze Juridische Actiepunten bij Bedrijfsbeëindiging

Juridisch - Artikelen

Als u uw onderneming stopt, hebt u te maken met regels van de overheid. Zorg ervoor dat u op de juridisch correcte wijze uw bedrijf beëindigt. Anders loopt u grote risico's en kan uw nalaten of uw verkeerde aanpak u vele geld kosten.

Verplichtingen opzeggen
Het is mogelijk dat u verschillende bedrijfsplichtingen hebt die u moet opzeggen. Denkt u ook aan het opzeggen van vergunningen, telefoonnummers en abonnementen. Maar ook het beëindigen van lopende contracten, bijvoorbeeld voor kantoorruimte.
 
Nagaan of u aanspraak maakt op een uitkering
Als u uw bedrijf wilt beëindigen, kunt u als (oudere) zelfstandig ondernemer mogelijk financiële ondersteuning van uw gemeente krijgen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) of de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ). Een van de voorwaarden is dat u nog ingeschreven staat in het Handelsregister.

Uitschrijven uit het Handelsregister
U moet zich uitschrijven uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). U kunt het uitschrijfformulier opsturen of persoonlijk langsbrengen.




Belastingdienst
Ook moet u uw afmelding bij de Belastingdienst controleren en fiscaal afrekenen. De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart af te melden. Uw btw-nummer wordt stopgezet. U maakt de balans op en rekent fiscaal af met de Belastingdienst.

Advies
Naast deze aandachstpunten zijn er nog verschillende andere aandachtspunten die uw aandacht nodig hebben. Bent u ondernemer en wilt u gaan stoppen of bent u adviseur van zo'n ondernemer dan is het gebruik van de portal Juridisch Veilig Ondernemer ten zeerste aan te raden.

Meer informatie
Met behulp van een handig stappenplan komt u snel te weten aan welke verplichtingen u moet voldoen bij beëindiging van uw bedrijf. Dit stappenplan is niet bedoeld voor ondernemers die hun rechtsvorm wijzigen, ondernemers die hun bedrijf verkopen of overdragen, of ondernemers die failliet gaan. Meld u aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO). Behalve over dit stappenplan krijgt u dan de beschikking over vele andere juridische tools.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
stoppen met uw bedrijf? let op deze juridische actiepunten bij bedrijfsbeëindiging

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...