1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Doorstart bij Faillisement: Hoe zorgt u voor een Doorstart?

Juridisch - Artikelen

Als uw bedrijf in staat van faillissement verkeert, dan hoeft dit niet altijd het einde van uw bedrijf te betekenen. In sommige gevallen is voortzetting of een doorstart van uw bedrijf mogelijk. Doorstarten is in Nederland niet populair, terwijl doorstarters zeer succesvol blijken. Wat is een doorstart, hoe gaat een doorstart in zijn werk en wat zijn de kansen van een doorstart?

Doorstart: voortzetting tijdens het faillissement
De curator kan in het belang van de boedel besluiten tot voortzetting van het bedrijf. Bijvoorbeeld omdat hij winst verwacht. Maar eenvoudig is het meestal niet. Schuldeisers kunnen snelle afbetaling eisen, terwijl het bedrijf juist wat tijd nodig heeft. Om het bedrijf toch een kans te geven, kan de rechter-commissaris een afkoelingsperiode van maximaal 2 maanden instellen waarin schuldeisers niet zonder meer hun rechten kunnen uitoefenen.

Doorstart ná een faillissement
Soms kunt u na een faillissement een doorstart maken. U gaat door met de gezonde onderdelen van uw bedrijf en stoot de slechte af. U moet daarbij wel een bepaalde zekerheid hebben dat uw afnemers niet afhaken.

U kunt een doorstart maken als uw bedrijf een rechtspersoon is (zoals een bv), want hierbij is de rechtspersoon failliet, maar niet de bestuurders persoonlijk. Bij rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid (zoals de eenmanszaak) is dit bijna onmogelijk, omdat u met uw privé-vermogen aansprakelijk bent.




Doorstart en personeel
De belangrijkste reden voor een technisch faillissement is vaak de wens om verder te gaan zonder de financiële lasten van personeel. U hoeft de personeelsleden van het failliete bedrijf niet over te nemen. Dat is een groot verschil met een normale bedrijfsovername, waar de personeelsleden juist wel overgenomen moeten worden.
Financiering doorstart

Het is vaak moeilijk om een doorstart goed te financieren. De financiers, zoals de huisbankier en toeleveranciers, werken niet snel mee aan een doorstart. Vaak is de huisbankier namelijk de grootste schuldeiser. Voor een doorstart heeft u dan meestal nieuwe financiers nodig.

Valkuilen bij een doorstart
De curator vecht de doorstart aan omdat de schuldeisers benadeeld zouden zijn.
De doorstart is al begonnen voordat het faillissement is uitgesproken. Belangen van de oude en de nieuwe bv kunnen dan met elkaar in strijd zijn.
De ondernemer wordt aansprakelijk gesteld vanwege bestuurdersaansprakelijkheid in het failliete bedrijf.

Hoe pakt u een goede doorstart aan?
Bent u als ondernemer betrokken bij een doorstart of bent u adviseur van een ondernemer in een situatie van doorstart? Meld u zich aan als gebruiker van de portal Juridisch Veilig Ondernemen (JVO) door te klikken op onderstaande link. Voor een bedrag van iets meer dan tien euro per maand (excl. BTW) kunt u dagelijks gebruik maken van de vele juridische adviezen, tools, voorbeeldmodellen en de gratis Juridische Vragenservice.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
doorstart bij faillisement: hoe zorgt u voor een doorstart?

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...