1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Boekhoudverplichting: Houd uw boekhoudverplichting in de gaten

De boekhoudplicht is van groot belang voor uw bedrijf. Heeft u een B.V. en gaat deze BV failliet dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor het volledige tekort indien u niet heeft voldaan aan de boekhoudplicht. Hoe ver gaat die verplichting van de boekhoudplicht? Moet uw administratie volledig zijn bijgewerkt?

Boekhoudverplichting altijd geldig?
Bij een boekhoudplicht in relatie tot een faillissement van een BV gaat het om een collectieve aansprakelijkheid van alle bestuurders. Een beroep op een interne taakverdeling tussen bestuurders heeft weinig zin. Een bestuurder kan wel proberen aannemelijk te maken dat de onbehoorlijke taakvervulling niet aan hem is te wijten. 

Boekhoudverplichting en onbehoorlijk bestuur
De curator zal bij een faillissement van de BV een vordering instellen als sprake is van onbehoorlijke taakvervulling. Als niet is voldaan aan de publicatieverplichting voor de jaarrekeningen of aan de boekhoudverplichting, dan staat vast dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. In dat geval wordt vermoed dat het onbehoorlijke bestuur aan de orde is als een belangrijke oorzaak van het faillissement.




Wat houdt de boekhoudverplichting voor u in?
Centraal bij de boekhoudverplichting staat, dat een bestuurder op elk moment de rechten en verplichtingen van de onderneming moet kunnen bepalen. Hoe ver gaat zo'n boekhoudverplichting? Wanneer loopt u als bestuurder een significant risico om bij een faillissement aansprakelijk te worden gesteld voor het volledige tekort in de boedel?

Vuistregels voor boekhoudverplichting
Op grond van bestaande jurisprudentie is een aantal vuistregels te formuleren. Vanzelfsprekend moet er in ieder geval sprake zijn van een financiële administratie. Soms is een financiële administratie niet genoeg. Ontbreekt een goederenadministratie waardoor voorraadverschillen niet kenbaar worden, is ook niet voldaan de boekhoudverplichting.

De boekhoudplicht gaat heel ver. Niet aan de boekhoudplicht is voldaan als de administratie bestaat uit een cd-rom met lastig toegankelijke gegevens. Ook niet aan de boekhoudplicht is voldaan als de bestuurder niet heeft voldaan aan zijn taak bij de bewaring van de administratie. 

Zorg daarom als bestuurder voor het opzetten en bijhouden van een deugdelijke administratie en het goed bewaren van die administratie. Zodat u als bestuurder binnen afzienbare tijd inzicht kunt geven in de rechten en verplichtingen van uw B.V.


Portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO)

Bent u ondernemer, adviseur of accountant en wilt u gebruik maken van de vele Fiscale Voorbeeldcontracten, Fiscale Rekenmodellen en belastingbesparende Fiscale Adviezen? Met de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) blijft u op de hoogte van de laatste fiscale situatie en de beste Fiscale Tips waarmee u veel belastinggeld kunt besparen.

Meld u daarom vandaag nog aan als gebruiker van Fiscaal Optimaal Ondernemen. De kosten heeft u er vrijwel direct weer uit  terwijl u geen enkele kans op wettelijk toegestane belastingbesparing laat liggen.

Meld u zich dus vandaag nog aan als gebruiker van deze handige fiscale portal

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
de stamrecht bv en het starten van een eigen bedrijf
starten van bedrijf: durfkapitaal niet meer zo aantrekkelijk
bedrijfsoverdracht? overweeg de mogelijkheid van een stakingslijfrente
aandeelhoudersovereenkomst bij toetreding aandeelhouder(s)
over goodwill - fiscale aspecten van goodwill
boekhoudverplichting: houd uw boekhoudverplichting in de gaten

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...