1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Samenwerken in BV via een Managementovereenkomst

Juridisch - Artikelen
Voor een goede samenwerking in de BV bij een situatie van verschillende aandeelhouders heeft, is het ten zeerste aan te raden om een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten. Vormt een van de aandeelhouders zelf het bestuur, dan is een managementovereenkomst ook noodzakelijk. 
 
Aandeelhoudersovereenkomst
Sinds de invoering van de Flex-BV is het mogelijk om in de statuten van de BV veel specifieke bepalingen op te nemen. Via de statuten kunt u bij wijze van spreken zo'n beetje alles regelen. Met als belangrijk nadeel dat de statuten de Kamer van Koophandel moeten worden gedeponeerd en al uw gemaakte aandeelhoudersafspraken in beginsel openbaar zijn. Een oplossing voor dat probleem is de aandeelhoudersovereenkomst. In een aandeelhoudersovereenkomst kunt u als aandeelhouders van de BV de nodige onderwerpen nader regelen. Bijvoorbeeld een (extra) kapitaalstorting door de aandeelhouders, het dividendbeleid en/of non-concurrentiebepalingen en situaties van verplichte aanbieding en aanvaarding van de aandelen.


Managementovereenkomst
Vormt één van de aandeelhouders zelf het bestuur van de BV (of alle aandeelhouders), dan is het noodzakelijk dat deze bestuurder met de BV een arbeidsovereenkomst of een managementovereenkomst sluit. Daarbij kan worden gekozen voor een arbeidsovereenkomst als de bestuurder in persoon bestuurder van de BV is. Of een managementovereenkomst (het gaat dan om een zogenoemde overeenkomst van opdracht) als de bestuurswerkzaamheden worden verricht via de persoonlijke holding van de bestuurder. Let bij deze laatste mogelijkheid op het risico dat de Belastingdienst de relatie van de BV tot de bestuurder met terugwerkende kracht kwalificeert als een loondienstrelatie. Met als gevolg het opleggen van loonheffingen en premies over de afgelopen periode waarin bestuurder werkzaam was voor de BV. 
 
In de managementovereenkomst neemt u alle nodige bepalingen op die de werkrelatie tussen de BV en de bestuurder betreffen. Zoals de managementvergoeding, bepalingen over de beëindiging van de overeenkomst en bepalingen over het aanbieden en aanvaarden van aandelen bij vertrek van de bestuurder en het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 
 
Neem contact met ons op
Bent u van plan om met een andere partij een samenwerking aan te gaan binnen uw BV, neem dan contact op met Groenendaal Juridisch Adviesbureau te Hilversum. Wij kunnen u adviseren over op te nemen bepalingen en een juiste juridisch formulering van zowel de aandeelhoudersovereenkomst als de managementovereenkomst. Zodat uw voorgenomen samenwerking binnen de BV in de praktijk precies zo verloopt als u zich dat van te voren had voorgesteld. Geen onverwachte negatieve verrassingen dus!

www.groenendaal.nu
T. 0655331513  


Adviesportal Tools voor de BV, Juridisch up-to-date

Bent u DGA (of adviseert u DGA’s) en wilt u beschikken over de belangrijkste juridische tools om via uw BV optimaal te kunnen ondernemen, te kunnen samenwerken en te kunnen groeien?

Inclusief gratis Juridische Vragenservice met antwoorden op al uw vragen over Ondernemingsrecht en Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld:
Een Model Aandeelhoudersovereenkomst;
Een Model Managementovereenkomst of;
Een Model Koopovereenkomst van Aandelen.

Meld u zich vandaag nog aan voor de portal Juridische Tools voor de BV.

Ontwikkeld speciaal voor u als aandeelhouder van een besloten vennootschap!

Een adviesportal die u 24 uur per dag kunt raadplegen!

Nieuwe gebruikers voor een jaar ontvangen geheel gratis de Software Prognoses en Jaarcijfers (t.w.v. € 79,- excl. BTW, ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoor BDO).


Klik hier
 om u direct aan te melden als gebruiker.

Klik hier  voor meer informatie.

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
samenwerken in bv via een managementovereenkomst
juridische problemen bij samenwerking binnen de bv
zorg voor aparte koopovereenkomst bij aandelentransactie
themanummer tools voor de bv
franchising - juridische aandachtspunten van franchising
zakelijke samenwerking - meest gemaakte fouten in zakelijke samenwerking
belangrijke onderdelen van uw leveringsvoorwaarden

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...