1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Franchising - Juridische aandachtspunten van franchising

Juridisch - Artikelen
Franchising is een wijze van ondernemen die steeds populairder wordt en in vele bedrijfstakken/sectoren is te vinden. Behalve in de detailhandel is franchising sterk in opkomst in de horeca, zakelijke en persoonlijke dienstverlening, vervoer, logistiek en de zorg. 
 
Wat is franchising?
Franchising is een juridisch vastgelegde vorm van samenwerking tussen bedrijven. Daarbij is er een rolverdeling tussen die van de franchisegever en diens franchisenemer(s).

De Franchisegever
De franchisegever biedt aan de franchisenemer een gebruiksrecht van een bepaald zakelijk concept. Dat heet ook wel de franchiseformule. De franchisenemer krijgt daarbij een bepaalde kennis, aanpak (Methode) en huisstijl tot zijn beschikking. De franchisegever biedt daarbij ondersteuning en coaching bij de exploitatie van de franchiseformule. Uitgangspunt bij franchising is een efficiënte taakverdeling en een uniforme uitstraling naar de markt.

Belangrijke juridische regels voor de franchisegever en/of de franchisenemer
In Nederland is geen specifieke wet die de franchiseverhoudingen bepaalt. Bij franchising zijn van belang het algemene verbintenissen- en ondernemingsrecht, het huurrecht (koppeling van het huurrecht aan het franchisecontract) en het Mededingingsrecht. Daarnaast biedt de jurisprudentie enige richting aan het juridische oplossen van geschillen. Verder is er een Europese Erecode Inzake Franchising waaraan de leden van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) zijn gebonden, naast waarschijnlijk ook alle andere in Nederland actieve franchiseformules.
 
Meer weten over de juridische aspecten voor franchisegevers en franchisenemers?
Neem dan contact op met Groenendaal Juridisch Advies B.V. Wij adviseren en helpen u met het opstellen van een franchisecontract op maat. 


Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridische Advisering B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van alle beschikbare Juridische Tools
 
Klik hier om u aan te melden als gebruiker van deze portal

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
samenwerken in bv via een managementovereenkomst
juridische problemen bij samenwerking binnen de bv
zorg voor aparte koopovereenkomst bij aandelentransactie
themanummer tools voor de bv
franchising - juridische aandachtspunten van franchising
zakelijke samenwerking - meest gemaakte fouten in zakelijke samenwerking
belangrijke onderdelen van uw leveringsvoorwaarden

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...