1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Bedrijfsovername is een kwestie van goed voorbereiden

U bent als ondernemer vaak het gezicht van uw bedrijf. Dat is met name bij kleinere ondernemingen het geval. Er komt een moment dat u toe bent aan bedrijfsovername van uw bedrijf door een derde. Om uw bedrijf klaar te maken voor een bedrijfsovername, moet u wellicht nog het een en ander in uw bedrijf doen.

Aanlooptijd bedrijfsovername
Een aanlooptijd voor een bedrijfsovername is gemiddeld vijf jaar. Vooral in situaties waarin de structuur van uw bedrijf voor de bedrijfsovername moet worden aangepast. In de praktijk is een dergelijke lange voorbereidingstermijn voor een bedrijfsovername meestal niet haalbaar. Heeft u minder dan 5 jaar de tijd voor de bedrijfsovername, stel dan prioriteiten.

Aandachtspunten bedrijfsovername
Let bij de voorbereiding voor een bedrijfsovername op de volgende aandachtspunten.

Actiepunt voor een bedrijfsovername: verander de rechtsvorm
Het kan fiscaal interessant zijn om uw 'inkomstenbelastingrechtsvorm' om te zetten. Dat betekent dat u uw eenmanszaak of vennootschap onder firma omzet in een besloten vennootschap (werkmaatschappij). Als u naast uw BV nog een extra, besloten vennootschap (holding) opricht, kunt u bij verkoop van de onderneming de verkoopwinst doorsluizen naar de holding. U hoeft dan op dat moment niet af te rekenen met rekenen met de Belastingdienst. Deze eist wel dat deze constructie minimaal 3 jaar bestaat.





Actiepunt voor een bedrijfsovername: Verminder de afhankelijkheid van het management
Als de bedrijfsgrootte het toelaat, is het verstandig dat de onderneming niet te veel afhankelijk is van u als persoon. Dat is bij een bedrijfsovername nooit gunstig. Daarom is het bij een bedrijfsovername van belang dat:
• anderen in het bedrijf, naast u en uw eventuele zakenpartner, zelfstandig kunnen werken en (management)beslissingen kunnen nemen;
• uw persoonlijke stijl van leidinggeven niet te diep in de onderneming is ingesleten, bijvoorbeeld omdat u lang zelf de beslissingen heeft genomen en uw zakelijke netwerk is verweven met uw vriendenkring;
• de bedrijfsoverdracht niet in een conflict verzandt door tegenstellingen in managementvisies tussen de 'oude' en 'nieuwe' managers.

Actiepunt voor een bedrijfsovername: Optimaliseer uw organisatie
Een bedrijf met een open ondernemingscultuur is makkelijker te verkopen dan een bedrijf met een gesloten cultuur. Is dit voor uw bedrijf het geval? Kijkt u eens naar de volgende aandachtspunten:
• moeten er in het kader van een bedrijfsovername functies worden opgeheven, toegevoegd of opnieuw worden ingedeeld;
• zijn er in het kader van een op handen zijnde bedrijfsovername personele veranderingen nodig;
• moet er vanwege een komende bedrijfsovername een opleidingsprogramma worden opgesteld en gevolgd;
• moet vanwege een verwachte bedrijfsovername de administratie of het managementinformatiesysteem opnieuw worden ingericht.

Actiepunt voor een bedrijfsovername: Werk aan de kwaliteit van uw financiële huishouding
Maak ruim voor het moment van een bedrijfsovername gebruik van benchmarking: vergelijk uw financiële kengetallen met die van andere ondernemingen in uw branche. Scoort u slechter, onderzoek de oorzaak zodat u maatregelen kunt treffen. Raadpleeg daarvoor uw brancheorganisatie of bank. Houd er rekening mee dat het willen veranderen van uw financiële kengetallen (solvabiliteit/rentabiliteit) als voorbereiding op een bedrijfsovername 3 tot 5 jaar kan duren.

Ondersteuning bij het voorbereiden van een bedrijfsovername
Gaat u uw bedrijf verkopen en wilt u zich op deze bedrijfsovername goed voorbereiden? Door bijvoorbeeld te werken aan de kwaliteit van uw financiële huishouding? Klik dan hier en meld u aan als gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen.


Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
hoe omgaan met goodwill? zo bepaalt u de hoogte van goodwill
goodwill - waar gaat het over?
bedrijfswaardering? de waarde van uw bedrijf is afhankelijk van aannames
waardebepaling van uw bedrijf? eerst uw jaarrekening normaliseren
bedrijfsovername is een kwestie van goed voorbereiden
financiering overname aandelen: waar moet u op letten?
waardebepaling van uw bedrijf: wat is uw onderneming waard?
good will: hoe om te gaan met good will?
bedrijfsovername: adviezen bij overname van een bedrijf
waardebepaling bij overname van een bedrijf: niet alleen de prijs telt

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.