1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Non-Concurrentiebeding afspreken met uw Werknemer

Het opnemen van een Non-Concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst is te adviseren als u als werkgever aantasting van bedrijfsbelangen vreest wanneer uw werknemer bij een concurrent in dienst zou treden. U kunt er als werkgever belang bij hebben dat productieprocessen, kennis van het relatie- of klantenbestand of kennis van (financiële) bedrijfsgegevens niet bij uw concurrenten terechtkomt. productieprocessen, kennis van het relatie- of klantenbestand of kennis van (financiële) bedrijfsgegevens niet bij uw concurrenten terechtkomt.

Non-Concurrentiebeding en de positie van uw werknemer
Het heeft alleen zin om een Non-Concurrentiebeding aan te gaan met werknemers in functies waarbij ze (in de richting van concurrenten) een gevoelige positie bekleden. Is zo’n gevoelige positie er niet, dan zal de rechter al snel vinden dat de werkgever onvoldoende belang bij het Non-Concurrentiebeding heeft. In het algemeen oordeelt de rechter streng over een Non-Concurrentiebeding dat een werknemer te veel beperkt in zijn mogelijkheden om na het dienstverband inkomsten te verwerven.

Vormvereisen Non-Concurrentiebeding
U moet een Non-Concurrentiebeding schriftelijk met uw werknemer overeenkomen en het beding moet tevens worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Een verwijzing in de arbeidsovereenkomst naar een beding dat ergens anders is opgenomen (bijvoorbeeld in een reglement of cao) is niet voldoende.

Non-Concurrentiebeding en andere functie
Een Non-Concurrentiebeding moet u als werkgever opnieuw met uw werknemer overeenkomen als deze een andere functie gaat vervullen of als een werknemer meer verantwoordelijkheden krijgt.




Non-Concurrentiebeding met een uitzendkracht of gedetacheerde
Ook met een uitzendkracht of met een gedetacheerde werknemer kunt u als vaste werkgever van de uitzendkracht of de gedetacheerde een Non-Concurrentiebeding afspreken. Het beding kan dan bijvoorbeeld inhouden dat de werknemer na afloop van de uitzendperiode niet in dienst mag treden bij de opdrachtgever die hem of haar heeft ingeleend. De uitzendkracht heeft wat betreft het Non-Concurrentiebeding eenzelfde positie als een werknemer in vaste dienst.

Non-Concurrentiebeding en boeteclausule
Aan een beding in de arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld een Non-Concurrentiebeding of een geheimhoudingsbeding) wordt vaak een boeteclausule gekoppeld: de werkgever mag een boete opleggen wanneer de werknemer het beding overtreedt. Die boete kan bestaan uit een eenmalig bedrag of een bedrag per dag dat de overtreding duurt. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. Daarnaast kunt u als werkgever ook de daadwerkelijk geleden schade vorderen.




Non-Concurrentiebeding en wettelijke beperkingen
De wettelijke beperking van de hoogte van een boete op een beding geldt niet voor een boeteclausule die is gekoppeld aan een Non-Concurrentiebeding. Daarin kan in principe elke boete worden afgesproken, hoewel ook hier hoge boetebedragen door de rechter gematigd kunnen worden.

Meer informatie over een Non-Concurrentiebeding?
Wilt u meer informatie over een Non-Concurrentiebeding, twijfelt u aan het nut van een Non-Concurrentiebeding in uw specifieke situatie of wilt u deskundig juridisch advies over een Non-Concurrentiebeding door gebruik te maken van onze Gratis Vragenservice voor Arbeidsrechtelijke vragen? Meld u dan aan voor HRM-Tools voor Leidinggevenden.
 

HRM-Tools voor Leidinggevenden
Heeft u behoefte aan handige tools voor Leidinggevenden? Bijvoorbeeld een tool om zelf arbeidscontracten te kunnen maken. Of voorbeeldmodellen en -teksten die leidinggevenden regelmatig nodig hebben? Inclusief gratis gebruik van onze Digitale Vragenservice voor al uw arbeidsrechtelijke vragen? 

Meld u zich dan aan als gebruiker van de portal HRM-Tools voor Leidinggevenden

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
 

Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?

Bent u als leidinggevende bezig met de voorbereiding van een besluit.

Zodat u een advies nodig heeft van een gespecialiseerd Juridisch Adviseur Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld op het gebied van:

- Het aannemen of ontslaan van personeel;
- Een voorgenomen reorganisatie;
- Of personeelsbeleid.

Neem dan contact op met Groenendaal, Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u praktisch advies gericht op concreet resultaat, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met (T) 035 6 42 10 52 / (GSM) 06 55 33 15 13
 
Meer informatie: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
wat als u geen concurrentiebeding afspreekt met uw werknemer?
over de functiebeschrijving: hoe maakt u een functiebeschrijving?
werknemer en pensioenovereenkomst: hoe om te gaan met een pensioenovereenkomst?
non-concurrentiebeding afspreken met uw werknemer
kledingvoorschrift en bedrijf: niet ieder kledingvoorschrift is geoorloofd
oproep contract: houd risico van oproep contract in de gaten
bijzondere arbeidsovereenkomst voor oproepkrachten
contracten voor oproepkrachten
werkkostenregeling en arbeidscontract van uw werknemers: wat te doen?
relatiebeding: bedrijvenlijst mogelijk onderdeel relatiebeding


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).