1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Werkkapitaal: Adviezen voor het planmatig omgaan met uw Werkkapitaal

Als het met de Nederlandse bedrijven niet zo goed gaat, is het van het grootste belang goed te kijken naar het onderwerp werkkapitaal. In het belang van de continuïteit van uw bedrijf.

Immers verliezen worden voorbereid in tijden dat het goed gaat. Werkkapitaal is van groot belang voor uw onderneming. Werkkapitaal is het financieel vermogen dat nodig is om voorraden te kopen, het later betalen van debiteuren te financieren en zelf de rekening later te betalen, kortom het kapitaal dat nodig is om uw omzet te maken. Daarom de volgende drie adviezen voor het optimaal omgaan met uw werkkapitaal.

Advies 1
Maak van Inzicht in uw Werkkapitaal een belangrijk issue

Heeft u als ondernemer (te) weinig inzicht in uw werkkapitaal, dan loopt u het risico dat u geld laat liggen. Tot wel een paar procent van uw omzet.
Een belangrijk onderwerp binnen het financieel management van een onderneming is het managen van werkkapitaal en de bijbehorende kasstroom. Het gaat om structurele aandacht voor het belangrijke proces van Offerte-tot-Betaling. Zorg voor een gestructureerde aanpak en vermijd zoveel mogelijk ad hoc acties. Het gaat om blijvende aandacht van u als ondernemer en van uw accountant of financieel adviseur.


Advies 2
Let op de kosten van uw werkkapitaal

Goed letten op het werkkapitaal is voor veel ondernemingen lastig, aangezien werkkapitaal door het hele bedrijf heenloopt. Werkkapitaal is van iedereen, en uiteindelijk van niemand. Heeft u een financiële man of vrouw in loondienst voor het managen van het werkkapitaal, dan zullen zij niet in de eerste plaats kijken naar de kosten van het werkkapitaal.

Belangrijke parameters
Belangrijke parameters die worden gebruikt binnen het werkkapitaalmanagement zijn de volgende financieringskengetallen:  
- Liquiditeit (current ratio) (%)
- Solvabiliteit (%)
- Rentabiliteit eigen vermogen (%)
- Rentabiliteit totaal vermogen (%)
- Omloopsnelheid vermogen (%)
- Voorraadtermijn (dagen)
- Debiteurentermijn (dagen)
- Crediteurentermijn (dagen)




Kosten werkkapitaal
De benodigde hoeveelheid vermogen en daardoor de kosten gemoeid met werkkapitaal zijn in veel gevallen onnodig hoog. Een simpel voorbeeld is het versturen van aanmaningen. Als klanten weten dat ze na een eerste aanmaning een tweede en een derde krijgen, en daarna nog een ‘laatste herinnering’, zullen ze geneigd zijn volop te profiteren van de ruimte die ze krijgen om later te betalen. En dat kost geld.

Een strikt en consequent debiteurenbeleid hoeft niet slecht te zijn voor de verhouding met uw klant, integendeel. Naast een aanmerkelijke kostenbesparing is het juist een teken van professionaliteit en geloofwaardigheid. Als uw klant uw bedrijf belt met vraag over een factuur die niet klopt, kijkt u daar niet van op. Zo is het ook als u uw klant belt met de vraag waarom deze niet betaalt binnen de afgesproken termijn. Bij beide voorbeelden gaat het om een zakelijke afspraak die niet wordt nagekomen. 


Advies 3
Stel een plan op voor uw werkkapitaal

U doet er goed aan een plan op te stellen rondom alle elementen van het werkkapitaal. Nog te vaak worden de onderdelen (voorraden, debiteuren en crediteuren) los van elkaar beheerst. Als u de processen Offerte tot Betaling, Inkoop tot Betaling en Prognose tot realisatie in onderlinge samenhang coördineert, optimaliseert u het vermogensbeslag en de proceskosten.

Het inventariseren, beheersen en eventueel verzekeren van (een gedeelte van) de debiteurenrisico’s is essentieel voor de continuïteit van een bedrijf. Stel daarom in uw bedrijf concrete doelen, motiveer uw medewerker(s) deze doelen te halen en meet regelmatig de voortgang ten aanzien van het werkkapitaal.




Digitale Ondersteuning nodig?
Kijk in onze webshop voor betaalbare financiële software. Bijvoorbeeld op het gebied van het in kaart brengen van uw financiële parameters.

Meld u aan als gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen (FSO). U kunt dan gebruik maken van vele financiële rekenmodellen, bijvoorbeeld voor het maken van een cashflow overzicht en het analyseren van uw jaarcijfers.   

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
laatste kans starters als bank financieringsaanvraag afwijst
welke subsidies zijn er voor ondernemers?
kapitaal voor snelgroeiend bedrijf
zelfstandigenfonds voor zzp ers
financiële hulp bij een snelle groei van uw bedrijf
goede perspectieven en toch geen bankkrediet?
uitdagerskrediet voor u in het verschiet?
uw ondernemingsvorm moet passen bij de optimale financiering
aandachtspunten bij een kredietaanvraag
alle financieringsmogelijkheden op een rij...

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.