1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Auto via de Zaak of via Prive?

Als ondernemer kunt u ervoor kiezen om uw auto op naam van de zaak te zetten of de auto privé te houden. Met uw bedrijfsauto kunt u privéritten maken of met uw privéauto kunt u zakelijke kilometers rijden. Ten slotte kunt u ook besluiten uw privéauto in te brengen in uw onderneming. Alle varianten kennen zowel voordelen als nadelen.

Optie 1
Zakelijk rijden met privéauto

De kosten van aanschaf en onderhoud enzovoort van uw privéauto mag u niet bij uw onderneming in rekening brengen. Wel mag u voor zakelijke ritten, 0,19 cent per kilometer van uw bedrijfswinst aftrekken. In dit bedrag zijn dan alle autokosten in begrepen, zoals brandstof, parkeergeld en onderhoud. U mag deze kosten dus niet apart aan het bedrijf in rekening brengen.

U moet overigens bij belastingcontrole wel kunnen aantonen dat u daadwerkelijk door door u opgegeven zakelijke kilometers met uw eigen auto hebt afgelegd. Dat geldt zeker als het gaat om flink wat kilometers per jaar. Zorg daarom voor een goede en sluitende rittenadministratie. Ook wanneer u een opdrachtgever kilometervergoeding in rekening brengt, kunt u van deze aftrekmogelijkheid gebruikmaken. Met de vergoeding wordt de belastbare winst verhoogd. Kilometers die u maakt voor woon-werkverkeer tellen ook als zakelijke kilometers.




Optie 2
Auto van de zaak

U kunt er ook voor kiezen om via uw zaak een auto te kopen. In dat geval zijn alle autokosten voor rekening van het bedrijf. Denk bij autokosten aan zaken als de aanschafprijs, motorrijtuigenbelasting, brandstof, verzekering, parkeergeld en onderhoud. Ook de afschrijvingskosten kunt u in van de bedrijfswinst aftrekken. Boetes moet u overigens wel zelf betalen.

Een complicerende factor: De bijtelling
Gebruikt u de auto van de zaak ook privé, dan krijgt u echter wel te maken met een zogenoemde bijtelling. Voor het privégebruik moet u een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de catalogusprijs (inclusief accessoires, BPM en btw) van de auto. Maar ook of uw zakenauto zuinig is.

Wanneer geen bijtelling?
Als u jaarlijks minder dan vijfhonderd kilometer privé rijdt, krijgt u niet te maken met een bijtelling. Kilometers voor woon-werkverkeer worden gezien als zakelijke kilometers. De Belastingdienst eist in dat geval van u dat u een sluitende rittenadministratie bijhoudt. Als de auto halverwege het jaar is aangeschaft, wordt de bijtelling aangepast naar de tijd dat de auto in het jaar gebruikt is. Ook het rijden in een vervangende auto moet u bijhouden. Het is aan te bevelen om voor deze rittenadministratie goede software te gebruiken. Anders bent u er teveel tijd mee kwijt.




Wat is het best?
Wat u voor u het meest voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie en hoeveel u zakelijk of privé met de auto rijdt. Over het algemeen is een privéauto voordeliger. Maar rijdt u weinig zakelijke kilometers en/of hebt u een duurdere auto? Dan kan het juist weer voordeliger zijn de auto op naam van de zaak te zetten.

Portal Fiscaal Optimaal Ondernemen
Heeft u behoefte aan digitale ondersteuning bij uw fiscale zaken? Bijvoorbeeld via een Rekentool voor een sluitende Kilometeradministratie of een Rekentool om te kunnen uitrekenen wat in uw concrete situatie het best is: auto via de zaak of via prive? Meld u dan aan voor de Portal Fiscaal Optimaal Ondernemen. U kunt dan tevens kosteloos gebruik maken van een speciale Fiscale Vragenservice. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
auto via de zaak of via prive?
rittenadministratie: welke eisen gelden voor de rittenadministratie?
bijzondere situaties rond bijtelling auto van de zaak
auto van de zaak voordeliger dan auto in prive?
rittenadministratie bestelauto vereenvoudigd
bijtelling auto van de zaak: welke percentages?
rittenadministratie voeren? houd uw rittenadministratie nauwkeurig bij!
auto prive of via de zaak? hoe zit het met de bijtelling?
autokostenforfait - het belangrijkste over het autokostenforfait

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...