1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Verbeter de Kasstroom van uw bedrijf: Zes Adviezen

In economisch roerige tijden zoals deze, zijn liquide middelen voor bedrijven nog belangrijker dan anders. Maar hoe verbeter je de cashflow binnen je bedrijf? Dat is een vraag die veel ondernemers zich stellen.

Vele mogelijkheden ter verbetering kasstroom
Er zijn tal van mogelijkheden voor bedrijven om hun kasstroom te verbeteren. Uiteraard speelt de aard van de activiteiten, diensten en producten daarbij een belangrijke rol. Gaat het om een eenmanszaak of is er personeel en worden er salarissen betaald? Opereert de onderneming alleen in Nederland of ook daarbuiten? Is er sprake van import of export? Draait de zaak goed of wordt er verlies geleden?

De volgende adviezen zijn bedoeld om de kasstroom van uw bedrijf te verbeteren.

Advies 1
Plan de afdracht en terug te vorderen BTW

Het is voor de kaspositie van een onderneming bijvoorbeeld van belang om de btw die u moet afdragen, zo laat mogelijk te betalen en terug te vorderen btw (voorbelasting) zo snel mogelijk te claimen. Een onderneming die structureel in een teruggaafpositie zit en kwartaalaangiften indient, kan met maandaangiften eerder btw terugkrijgen. In zo’n geval is het dus nuttig om te verzoeken de aangifte per maand in plaats van per kwartaal te doen.

Advies 2
Kijk of verrekening bij de fiscus mogelijk is

Bedrijven die loonheffingen moeten betalen terwijl ze voor de btw in een teruggaafpositie zitten, kunnen de te betalen heffingen na een schriftelijk verzoek aan de fiscus verrekenen met de btw-teruggaaf.

Advies 3
Claim voorbelasting zo snel als mogelijk

Een ander punt om op te letten, is dat u als ondernemer niet hoeft te wachten met het claimen van voorbelasting totdat de facturen zijn goedgekeurd en/of zijn betaald. Voorbelasting kan meteen worden geclaimd nadat de factuur is ontvangen. De wet schrijft dat zelfs voor.

Advies 4
Maak zo snel als mogelijk aanspraak op teruggaaf van reeds afgedragen BTW

Elke onderneming heeft zo nu en dan te maken met oninbare facturen. Zodra aannemelijk is dat een debiteur niet heeft betaald en ook niet zal betalen, kunt u aanspraak maken op teruggaaf van reeds afgedragen btw.

Advies 5
Maak bezwaar als de voorlopige aanslag VPB te hoog is

Normaal wordt in de eerste maand van het boekjaar een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting opgelegd. Uit deze voorlopige aanslag volgt dan een te betalen bedrag over het lopende boekjaar, dat ineens of in elf maandelijkse termijnen aan de Belastingdienst moet worden voldaan. De voorlopige aanslag bevat een schatting van het belastbaar bedrag, gebaseerd op de gegevens over de laatste twee jaar. Maak bezwaar als die schatting van het belastbaar bedrag te hoog is en verzoek om vermindering van de te betalen vennootschapsbelasting. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na dagtekening van de aanslag bij de Belastingdienst binnen zijn. Indien echter later blijkt dat de aanslag te hoog is, kan een verzoek tot vermindering worden gedaan.

Advies 6
(indien van toepassing)
Dien zo snel mogelijk uw aangifte VPB in ivm verliesverrekening

Als een ondernemer in een jaar fiscaal verlies lijdt, kan dat worden verrekend met de winst van een voorafgaand jaar. Het kan raadzaam zijn om zo snel mogelijk de aangifte vennootschapsbelasting over dat jaar in te dienen. Dan kan een verzoek om voorlopige verliesverrekening worden ingediend en de verrekening van het verlies zo snel mogelijk gebeuren. Bij een voorlopige verliesverrekening wordt het verlies in de regel voor 80 procent in aanmerking genomen. Het restant wordt dan bij de formele afhandeling van de aangifte in aanmerking genomen.

Portal Fiscaal Optimaal Ondernemen
Heeft u behoefte aan digitale ondersteuning bij uw fiscale zaken? Bijvoorbeeld als u uw fiscale aangiftes beter wilt plannen voor een betere kasstroom? Meld u dan aan voor de Portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (inclusief gebruik van Fiscale Vragenservice).
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
salarisberekening bij een eenmanszaak
zó beschikt u dagelijks over voldoende werkkapitaal in uw bedrijf
zó maakt u een financieringsplan
financieringsplan? nuttiger dan u denkt!!
financieel plan noodzakelijk voor een goede financiële vertaling van uw businessplan
businessplan maken? adviezen voor financieel gedeelte businessplan
financiële begroting opstellen volgens de regels
over het ondernemingsplan: financiële vragen in het ondernemingsplan
het financiële gedeelte van uw ondernemingsplan
banktegoeden: hoe zit het met de garantie van uw banktegoed?

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.