1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Salarisvragen die u kunt stellen als werkgever bij sollicitaties

Salarisonderhandelingen zijn voor u als werkgever en manager soms net zo spannend als voor uw werknemer. U heeft als werkgever ook zo uw grenzen als het gaat om het belonen van uw werknemers. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt moet u soms echter wel eens wat meer toegeven dan u zou willen. Maar niet zomaar! U wilt eerst meer inzicht in de verwachtingen van uw sollicitant. Welke vragen kunt u stellen om te komen tot een voor beide partijen acceptabel salaris? De volgende tien vragen kunt u hiervoor gebruiken.

1. Wat is je huidige salaris?
Vraag of de sollicitant bereid is het meest recente loonstrookje van de huidige werkgever te overleggen. Een sollicitant is niet verplicht hierop antwoord te geven of er aan mee te werken. Doet een kandidaat dit wel, dan weet u in elk geval wat uw uitgangspositie is.


2. Zou je akkoord gaan met een tijdelijk, lager startsalaris?
U kunt als werkgever aanbieden om er een schepje bovenop te doen als de kandidaat zich heeft bewezen. Voor u als werkgever meer zekerheid dat u ‘waar krijgt voor uw geld’.  


3. Ben je bereid een deel van uw inkomen op provisiebasis of via winstdeling te ontvangen?
Eigenlijk een variant op vraag 2. Gaat het uw bedrijf goed door toedoen van uw nieuwe medewerker dan merkt deze dat in zijn portemonnee. Zorg er bij een provisieregeling voor dat de bonus niet afhankelijk is van de prestaties van anderen (bijvoorbeeld een groepsbonus). Dat werkt demotiverend.


4. Vind je het salaris belangrijk?
Met deze vraag krijgt u meer inzicht in hoe een kandidaat tegenover geld verdienen staat. Doet geld niet ter zake, lijkt de kandidaat eerder een geldwolf of zijn beide aspecten goed in evenwicht?


5. Wat is het minimumsalaris waarmee je tevreden zou zijn?
Het antwoord van de sollicitant geeft u een beeld van het echte minimum dat deze in zijn of haar hoofd heeft. Uit het antwoord blijkt ook of de sollicitant op de hoogte is van de op internet gepubliceerde salarissen per functie.





6. Het salaris dat je wilt verdienen, past absoluut niet binnen de salarisschaal voor uw functie
Deze opmerking kunt u maken als u als werkgever van mening bent dat een kandidaat overvraagt. Is dit ook werkelijk zo of kan de kandidaat in uw bedrijf nog groeien naar een hogere schaal?


7. Hoe ziet je salarisverloop eruit van de laatste vijf jaar?
Met deze vraag komt u erachter of het salarisverloop van de kandidaat wel eens is gestagneerd. Is dat het geval dan staat u als werkgever sterker bij het matigen van uw salarisaanbod.


8. Wat vind je jezelf waard?
Met deze vraag kunt u een sollicitant uit het evenwicht brengen omdat hij een persoonlijk tintje heeft. Een duidelijk antwoord op deze vraag geeft u inzicht in hoeverre de kandidaat kan aangeven waarom hij of zij het genoemde bedrag waard is. Een genoemd bedrag kan natuurlijk ‘een slag in de lucht’ zijn.


9. Wat zou je zeggen als ik je dit salaris bied?
Met deze vraag kunt u testen of uw aanbod aantrekkelijk is voor de kandidaat. Vindt een sollicitant het genoemde aanbod niet aantrekkelijk (genoeg), vertel dan welke secundaire arbeidsvoorwaarden en "aanvullende vergoedingen" er allemaal bijhoren. Wellicht dat een kandidaat er dan heel anders over gaat denken.


10. Wat wil je over vijf jaar verdienen?
Met deze vraag krijgt u zicht op het verwachtingspatroon van de sollicitant. Zit het erin of kan/wil uw bedrijf dat niet bieden? Een belangrijk punt om bij het aannemen van een sollicitant helder en eerlijk over te zijn!



Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp en gebruik maken van de vele handige tools en documenten op het gebied van HRM? Klik dan hier voor informatie over HRM-Tools voor leidinggevenden.




Juridisch adviseur Arbeidsrecht nodig?

Bent u als leidinggevende bezig met de voorbereiding van een besluit.

Zodat u een advies nodig heeft van een gespecialiseerd Juridisch Adviseur Arbeidsrecht?

Bijvoorbeeld op het gebied van:

- Het aannemen of ontslaan van personeel;
- Een voorgenomen reorganisatie;
- Of personeelsbeleid.

Neem dan contact op met Groenendaal, Juridisch Adviesbureau voor Arbeidsrecht te Hilversum.

Dit bureau geeft u praktisch advies gericht op concreet resultaat, tegen betaalbare tarieven.


Het eerste gesprek is altijd gratis. 

U kunt bellen met (T) 035 6 42 10 52

Meer informatie: www.groenendaal.nu

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
hoe maakt u een goede functieomschrijving bij een vacature?
zo maakt u een goede vacaturetekst
let op wettelijke regels bij het opstellen van uw vacaturetekst
personeel aannemen begint bij een goede arbeidsovereenkomst
houd rekening met een liegende sollicitant
hoe herkent u een namaakdiploma?
personeel nodig bij (door)groei van uw bedrijf?
beginsalaris bepalen: aanvangsalaris een kwestie van afwegen en vergelijken
salarisvragen die u kunt stellen als werkgever bij sollicitaties
stappenplan personeel aannemen


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).