1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Wat met uw Personeel bij bedrijfsovername?

Juridisch - Artikelen
Als u van plan bent om uw bedrijf te gaan verkopen, dan vraagt u zich wellicht af hoe het met uw personeel moet. Hoe zit het met uw personeel bij een bedrijfsoverdracht?

Personeel gaat mee bij overgang van onderneming
Uw personeel gaat mee bij een bedrijfsoverdracht, waarbij het niet uitmaakt of u bij de overname kiest voor een aandelentransactie of voor een activa passiva transactie. Er moet dan sprake zijn van overgang van onderneming zoals in de wet is bepaald. De artikelen 7:662 en verder van het Burgerlijk Wetboek regelen de arbeidsrechtelijke gevolgen van een overgang van onderneming. Kern van de wetgeving is het beschermen van de werknemers tegen een wijziging van de arbeidsvoorwaarden of tegen het ontslag bij een overdracht (van een deel) van de onderneming. Er is sprake van overgang van onderneming wanneer ‘een economische eenheid krachtens overeenkomst wordt overgedragen waarbij de eigen identiteit behouden blijft’.

Het personeel bij de nieuwe werkgever (overnemer) maakt aanspraken op dezelfde (of betere) arbeidsvoorwaarden die hij (zij) genoot bij de oude werkgever (overdrager). Als overdrager blijft u zelfs aansprakelijk voor het -door u gevoerde personeelsbeleid. Wanneer zich later ondeugdelijkheden voordoen, dan zal u als overdrager daarop kunnen worden aangesproken. Het is duidelijk dat u de zaken met betrekking tot uw personeel bij bedrijfsovername goed moet regelen. 

Due diligence
Als het personeel volgens de wet overgaat naar de nieuwe eigenaar is het belangrijk om voorafgaand aan de bedrijfsoverdracht goed onderzoek te laten doen naar alle aspecten met betrekking tot uw personeel. Denk daarbij aan de vraag in hoeverre de dossiers van uw personeel volledig zijn. Maar ook of aanmeldingen voor pensioen en andere verzekeringen zijn bijgewerkt. Behalve deze aandachtspunten zijn er nog verschillende andere aandachtspunten waarop u moet letten. Bijvoorbeeld hoe het zit met de afdracht van pensioenpremies voor het pensioen van uw personeel. 

Voorbeeld: premieafdracht in het kader van pensioen van uw personeel
Zijn er verschillen tussen de gegevens zoals die bekend zijn en zoals ze bij de pensioenverzekeraar zijn geregistreerd? Bijvoorbeeld de gegevens van uw medewerker die vroeger parttime heeft gewerkt maar die nu alweer een flink aantal jaren fulltime werkt. Is deze verandering in uren doorgegeven aan uw pensioenverzekeraar? Indien niet, dan heeft dit (vaak forse) financiële consequenties voor u als overnemende partij. Want dit zal met terugwerkende kracht moeten worden bijgewerkt.


Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van de Juridische Portal
 
Klik hier om u aan te melden als gebruiker van deze Juridische Portal

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
stoppen met uw bedrijf? let op deze juridische actiepunten bij bedrijfsbeëindiging
onderhandelingen over bedrijfsovername? let op juridische risico van intentieverklaring
wat met uw personeel bij bedrijfsovername?
opvolging in de zaak goed geregeld en kinderen allemaal tevreden

Orders en Opdrachten binnenhalen



Commerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...